‘Gebrekkige handhaving taaleis toont incompetentie Tamara van Ark’

17 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Staatssecretaris Tamara van Ark - ANP

Het overgrote deel van de gemeenten handhaaft de eisen voor het ontvangen van een bijstandsuitkering niet. Spreekt een ontvanger de Nederlandse taal niet, dan wordt hij vrijwel nooit gekort.

In 40 procent van de gemeenten wordt ook geen tegenprestatie verwacht voor het ontvangen van een uitkering. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) noemt dit ‘ongewenst’ en ‘zorgelijk’.

Het is niet voor het eerst dat er zorgelijke cijfers opduiken met betrekking tot het naleven van de wettelijk gestelde eisen. Bijna een jaar geleden zei Van Ark in televisieprogrammaWNL Op Zondag dat ze veel strenger gaat toezien op de taaleis voor immigranten in de bijstand.

‘De taaleis in de bijstand is verplicht,’ zei Van Ark. Ook zei ze dat ze het onderwerp hoog op haar agenda heeft staan en dat daarover ook ‘niet-vrijblijvende afspraken met gemeenten moeten komen’. De staatssecretaris beloofde met gemeenten in gesprek te gaan.

Een jaar later is er nog niets veranderd en gaat Van Ark opnieuw in gesprek met gemeenten. Die moeten het kabinetsbeleid uitvoeren, anders ‘zal ik niet terugdeinzen voor verdergaande maatregelen’, zegt ze in een toelichting. Daarbij kunnen ‘wettelijke of financiële maatregelen’ worden genomen tegen gemeenten die het beleid niet uitvoeren. ‘Mijn handen jeuken.’

Van Ark erkent in De Telegraaf dat ze vorig jaar precies hetzelfde zei. ‘Vorig jaar zei ik dit toen bleek dat er werk aan de winkel is. Nu blijkt dat de winkel nog dicht is.’

Grote steden zien niets in handhaving

Grote steden lieten eerder al laten weten dat zij niets zien in een harde naleving van de bijstandseisen. Bijstandsontvangers zouden ‘hun uiterste best doen’ om de taal te leren. De toenmalige Amsterdamse wethouder Participatie Arjen Vliegenthart (SP) zei in december 2017 dat hij strengere handhaving van de taaleis onzin vindt. ‘Met de Wet taaleis helpen we helemaal niemand sneller of beter aan het werk.’

Wat vindt u? Is Van Ark goed toegerust om gemeenten aan te pakken als de bijstandseisen niet worden gehandhaafd? Of moet ze haar conclusies trekken nu een jaar later nog niets is veranderd? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.