Tweede Kamer roept Amsterdam tot de orde: ‘Niet bijklussen naast uitkering’

08 november 2017Leestijd: 2 minuten
SP-wethouder Arjan Vliegenthart - ANP

De Tweede Kamer wil van VVD-staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) horen of het Amsterdamse experiment met soepeler regels voor de bijstand wel door de beugel kan. De VVD wilde een debat over de kwestie en kreeg steun van onder meer CDA en D66.

Een deel van de Amsterdammers met een bijstandsuitkering mag vanaf februari volgend jaar 200 euro per maand bijverdienen. Nu wordt dat bedrag ingehouden op de uitkering. Ook hoeft deze groep zich niet aan de sollicitatie-eisen te houden.

Het plan is onderdeel van een project van de gemeente. Zo krijgt een tweede groep meer begeleiding, zoals meer huisbezoek. Voor een derde groep blijven de regels zoals die nu gelden.

Meer politiek? Lees de column van Nikki Sterkenburg

>>Belachelijk: Partij voor de Dieren wil geen ‘boter bij de vis’

Eerder door Den Haag teruggefloten

Het doel van het onderzoek is volgens SP-wethouder Arjan Vliegenthart ‘kijken of mensen sneller werk vinden’.

De hoofdstad wilde eerder meedoen aan een vergelijkbaar landelijk experiment, maar werd toen door Den Haag teruggefloten. Reden was dat de gemeente weigerde om een regel op te nemen dat deelnemers aan het project verplicht zijn een tegenprestatie te leveren.

‘Hoofdstad waant zich een vrijstaat’

Het steekt de VVD dat Amsterdam op eigen houtje gaat experimenteren. Tweede Kamerlid Chantal Nijkerken-de Haan (VVD) klaagt dat de hoofdstad zich ‘een vrijstaat’ waant en is bang dat andere gemeenten het Amsterdamse voorbeeld zullen volgen. ‘Het is niet meer dan normaal dat je iets terugdoet voor je uitkering.’

Amsterdam verwacht dat iedereen met een bijstandsuitkering die al deeltijdwerk heeft, zal meedoen. Dat zijn er 3.000. In totaal ontvangen in de hoofdstad zo’n 40.000 inwoners een bijstandsuitkering.

Als alle 3.000 meedoen aan de proef, kost dat de gemeente 6,1 miljoen euro per jaar. De gemeente heeft aangekondigd dat het project twee jaar gaat duren.

In een reactie aan Elsevier Weekblad laat Vliegenthart weten dat hij niet bang is dat Den Haag een stokje voor zijn plannen steekt. ‘Onze juristen hebben ernaar gekeken en volgens hen kan het.’ Dat komt volgens de wethouder omdat het bedrag als premie wordt uitbetaald.