Stelling van de dag

‘Burgemeester Krikke heeft in Scheveningen onvoldoende leiderschap getoond …’

03 januari 2019

In Scheveningen liep het tijdens Oud en Nieuw uit de hand. De twee torens van houten pallets op het strand waren te hoog waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond nadat ze in brand waren gestoken. De bouwers zeggen: wij hielden ons aan de regels. De gemeente Den Haag meent dat die regels juist zijn overtreden.

De ‘vreugdevuren’ zijn al enkele jaren een traditie. Ze zijn indertijd toegestaan om overlast op andere plekken in Den Haag tegen te gaan. Maar toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) stelde wel paal en perk aan de palletstapels: ze mochten niet hoger zijn dan 35 meter en in omvang niet groter dan 10.000 kubieke meter. Een regel waaraan bewoners van Scheveningen en Duindorp zich niet houden: elk jaar is er een onderlinge competitie wie de hoogste toren op het strand heeft gebouwd.

Lees ook: Hoe vreugdevuur Scheveningen volledig uit de hand kon lopen

De bouwers willen niet dat de gemeente zich met hun bouwwerk bemoeit, zo lijkt het. Mogelijk uit angst voor ongeregeldheden liet de huidige burgemeester Pauline Krikke (VVD) daarom de vreugdevuren toch doorgaan. Dat liep volledig uit de hand: er ontstonden vuurtornado’s op het strand en er daalde een vonkenregen neer over nabijgelegen straten die voor mogelijk miljoenen euro’s schade heeft aangericht. De boulevard moest in allerijl worden ontruimd.

Redacteur Eric Vrijsen meent dat burgemeester Krikke had moeten ingrijpen. Lees zijn commentaar: Burgemeester Krikke keek weg in de hoop rellen te vermijden

Wat vindt u? Een burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. Had burgemeester Krikke daarom moeten ingrijpen? Of heeft ze juist leiderschap getoond door de vuren toe te staan waardoor vandalisme en opstootjes elders beperkt bleven? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.