‘Schandalig dat relschoppers demonstratie kunnen tegenhouden…’

23 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Tegendemonstranten bij Pegida-demonstratie bij Ulu Moskee in Utrecht. Foto: ANP.

Pegida mag morgen niet demonstreren bij de Ulu moskee, de grootste moskee van Utrecht. Dat heeft locoburgemeester Kees Diepeveen (GroenLinks) dinsdag besloten nadat begin deze maand relschoppers een demonstratie van de anti-islambeweging bij de Turkse moskee verstoorden door politie en demonstranten te bekogelen met vuurwerk, glas en eieren.

Diepeveen heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten dat Pegida alleen op een alternatieve locatie in Utrecht mag demonstreren tegen ‘islamisering’. De gemeente stelt dat iedereen het recht heeft om actie te voeren, ‘maar een demonstratie mag niet de veiligheid van mensen in gevaar brengen’. Volgens het bestuur van de Domstad zijn ‘vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren belangrijke grondrechten, evenals het recht op geloofsbelijdenis’.

Het is dit jaar niet de eerste keer dat Pegida door toedoen van een burgemeester niet op de gewenste plek kan demonstreren. In juni wilde de groep barbecuen voor moskeeën in diverse grote steden tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. De gemeenten Utrecht, Arnhem, Gouda en Den Haag verboden de demonstratie-barbecue, omdat die provocatief zou zijn en wanordelijkheden zou (kunnen) veroorzaken. In Rotterdam stond Ahmed Aboutaleb (PvdA) de demonstratie als enige burgemeester wel toe, maar uiteindelijk ging die ook daar niet door nadat ongeveer 100 – voornamelijk Turkse – tegendemonstranten zich verzamelden in de wijk. De Pegida-bus maakte daarop rechtsomkeert.

Identitair Verzet mag niet demonsteren bij Haagse As-Soennah moskee

Lees ook het commentaar van Nikki Sterkenburg terug

Aboutaleb toonde lef door het, terecht, toestaan barbecue voor moskee

Vorige week maakte burgemeester van Den Haag Pauline Krikke (VVD) ook bekend dat Identitair Verzet niet mag demonstreren bij de As-Soennah moskee, omdat dat te veel onrust zou veroorzaken en de veiligheid in het geding zou brengen. De demonstratie mag wel doorgaan, maar dan in het park Koekamp. Naar eigen zeggen heeft Krikke de manifestatie mede verplaatst vanwege de onrustig verlopen Pegida-demonstratie in Utrecht.

Wat vindt u? Is het goed dat burgemeesters bij ‘provocatieve’ demonstraties rekening houden met mogelijke onrust die kan ontstaan, of mogen die nooit zwichten voor dreiging van relschoppers? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.