Pegida Premium Corner

Gemeenten zetten streep door moskee-barbecues

06 juni 2018

Burgemeesters faciliteren radicaal- en extreem-rechtse demonstraties. Maar dat gebeurt dan wel op andere locaties en tijdstippen dan gevraagd.

Pegida Nederland mag niet in ramadantijd pal voor moskeeën in Gouda, Utrecht, Arnhem en Den Haag het varkensvlees op de barbecue gooien. Alleen in Rotterdam mogen de anti-islam-activisten voor de Laleli-moskee barbecuen. In de andere vier steden wijzen de burgemeesters zelf een locatie aan. Daarmee respecteren de burgemeesters het grondrecht van demonstratie, maar zorgen ze ervoor dat de impact zo klein mogelijk is. Pegida Nederland is boos, maar mag historisch gezien niet klagen over de speelruimte die ze krijgt.

De Nederlandse overheid geeft radicaal- en extreem-rechtse activisten het liefst zo min mogelijk ruimte. Met de in 1988 aangenomen Wet Openbare Manifestaties in de hand konden burgemeesters jarenlang preventief demonstraties verbieden als die tot ongeregeldheden zouden leiden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.