politiek

Amsterdam koerst af op historisch college zonder PvdA

25 april 2014

Het lijkt erop dat de sociaaldemocraten voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geen zitting zullen nemen in het Amsterdamse college van wethouders en burgemeester. De informateurs zetten in op een college van D66, GroenLinks en VVD.

De informateurs Thom de Graaf en Tom van der Lee hebben vrijdagavond geadviseerd dat de drie partijen met elkaar verder gaan onderhandelen. De sociaaldemocraten staan hierdoor voor het eerst sinds 1946 aan de kant.

Optimistisch

Een coalitie met PvdA en SP is volgens de informateurs ‘geen begaanbare weg’ gebleken. De Graaf en Van der Lee zien ‘voldoende ruimte’ voor een coalitie van D66, GroenLinks en VVD.

D66-fractieleider Jan Paternotte is optimistisch over een nieuw college. De VVD staat volgens hem niet onwelwillend tegen de groene hervormingsagenda van D66 en GroenLinks. In de hervormingsagenda staan plannen als verbanning van scooters van het fietspad, zonnepanelen op alle scholen, hervorming van het erfpachtsysteem en een verdere verhoging van de parkeertarieven voor bewoners.

Onderhandelingen

Het is de bedoeling dat dit koningsweekend al wordt begonnen aan de onderhandelingen. Als de onderhandelingen slagen, zullen de sociaaldemocraten voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog worden uitgesloten van de gemeentelijke macht in de hoofdstad.

Sinds Floor Wibaut in 1914 wethouder van Amsterdam werd, regeren de sociaaldemocraten, met uitzondering van de periodes 1927-1929, 1933-1935, 1940-1945 over Amsterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.