politiek

PvdA-coryfee Van Thijn vreest dat PvdA ‘door het ijs zal zakken’

13 maart 2014

PvdA-kopstuk en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn houdt er rekening mee dat er na honderd jaar een einde gaat komen aan de PvdA-dominantie in de hoofdstad. Van Thijn bestempelt het dreigende verlies als een ‘symbolische gebeurtenis van de eerste orde’.

‘Ik ben bang dat ons erfgoed – meer dan honderd jaar sociaal-democratische gemeentepolitiek, te beginnen bij Wibaut – door het ijs gaat zakken,’ zegt Van Thijn donderdag in NRC Handelsblad.

Besluitvaardigheden

Vooral over een mogelijke winst van D66 maakt de PvdA-coryfee zich zorgen. ‘Ik heb persoonlijk altijd prima relaties met D66-politici gehad. En ik zeg ook niets ten nadele van de D66-bestuurders die nog gaan komen, maar kijkend naar het verleden zeg ik: grote bestuurstalenten waren het niet.’

Vooral aan de besluitvaardigheid zou het in de ogen van Van Thijn bij sommige D66’ers mankeren. ‘Je kunt beter tien besluiten nemen, waarvan er twee niet goed zijn, dan helemaal geen besluiten nemen. Op dat punt vond ik niet alle D66-bestuurders even sterk.’

Hilhorst geen topper

Van Thijn geeft verder toe dat de huidige lijsttrekker Pieter Hilhorst ook niet bepaald heeft laten zien een goede bestuurder te zijn. ‘Ik zal niet zeggen dat Pieter Hilhorst een topbestuurder is – kan ook niet, maar hij begint nog maar net.’ Ook zegt Van Thijn dat hij van Hilhorst eerst dacht dat hij bij GroenLinks hoorde.

Over een eventueel wethouderschap van Boris van der Ham namens D66 in Amsterdam is Van Thijn opvallend positief. ‘Van der Ham? Daar heb ik wel vertrouwen in.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.