Arendo Joustra

Heel verstandig dat het kabinet geen militaire missie naar Oekraïne stuurt

28 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Bij de begrijpelijke adviezen aan de regering om militairen naar Oost-Oekraïne te sturen, worden de risico’s van zo’n missie te makkelijk vergeten. De kans op escalatie is eenvoudigweg te groot.

Terecht stuurt het kabinet geen militaire missie naar Oekraïne. Dat Nederlandse eenheden het rampgebied kunnen bewaken zodat experts hun werk kunnen doen, staat buiten kijf.

Ze zijn getraind voor dit soort acties en hebben in Irak en Afghanistan praktijkervaring kunnen opdoen. Maar zo’n missie zal veel levens eisen. Bovendien is het gevaar van escalatie en verregaande Russische bemoeienis veel te groot.

Campingcommandanten

Veel twitter-generaals en campingcommandanten sturen al dagen aan op het sturen van commando’s en andere speciale eenheden naar de grens van Oekraïne met Rusland. Daar voeren verbeten separatisten een grootschalige strijd met het gezag in Kiev.

Vanuit de leun- en strandstoel krijgt het kabinet advies om korte metten te maken met deze strijders. Het is een begrijpelijk advies, dat vele Nederlanders steunen. Want het wordt de experts die de rampplek willen onderzoeken en vooral resterende slachtoffers en resten van slachtoffers willen bergen al dagen onmogelijk gemaakt hun werk te doen.

Wat is dan logischer dan ze met Nederlandse wapens te beschermen?

‘Adviseurs’

Wat wordt vergeten, is dat regering en parlement in de Oekraïense hoofdstad Kiev toestemming voor zo’n militaire missie op hun grondgebied moeten geven. Maar belangrijker is de afweging dat de via de lucht aangevoerde Nederlandse eenheden per definitie licht bewapend zijn.

Ze moeten opboksen tegen door de Russen zeer goed uitgeruste separatisten, die waarschijnlijk worden gesteund door Russische ‘adviseurs’.

Wereldoorlog

Maar het grootste gevaar is toch wel dat zo’n missie uitmondt in een grootschalig conflict. In Rusland worden de geesten al rijp gemaakt voor een ‘derde’ wereldoorlog. Als de Russische president Vladimir Poetin de Nederlandse militaire missie in Oekraïne aangrijpt zich nog openlijker met het conflict te bemoeien, zou het daar inderdaad op kunnen uitdraaien.

Het is dus begrijpelijk, maar bovenal verstandig dat het kabinet vooralsnog een militaire actie van de hand wijst. Dat is frustrerend, maar het is in deze omstandigheden met onberekenbare tegenspelers de beste optie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.