Eric Vrijsen

Linkse regent Adri Duivesteijn gaat uiteindelijk wel tekenen

17 december 2013Leestijd: 2 minuten

Als PvdA-senator Adri Duivesteijn dinsdag tegen het Woonakkoord stemt, blokkeert hij ook de door zijn partij zo gewenste beperking van de hypotheekrenteaftrek. En dat wil een linkse regent niet op zijn geweten hebben.

Van Adri Duivesteijn kun je veel zeggen, maar hij verstaat de kunst van het opdrijven van de spanning door ijskoud te zwijgen.

Gaat het Eerste Kamerlid van de PvdA dinsdag om en stemt hij in met het Woonakkoord?

Zo ja, dan is de coalitie van VVD en PvdA weer even uit de zorgen. Zo nee, dan voelen D66, ChristenUnie en SGP – gedoogpartners in de Eerste Kamer – zich bedrogen.

Financiële aderlating

Het Woonakkoord is een compromis tussen links en rechts, waarbij links (PvdA) huurverhogingen moest slikken, plus een financiële aderlating van de woningcoöperaties van 1,7 miljard euro. Rechts (VVD) slikte een beperking van de hypotheekrenteaftrek; iets wat VVD-leider Mark Rutte in de verkiezingscampagne had bezworen nooit te doen.

Om het akkoord voor de linkse achterban draaglijk te maken, strooide VVD-minister Stef Blok (Wonen) met toezeggingen: enorme bedragen voor de corporaties om huizen te isoleren.

Linkse regent

De PvdA moet nu eindelijk tekenen, maar Duivesteijn ligt nog dwars. Iedereen lijkt hem te beschouwen als een ongecontroleerde sluipschutter die de wapenstilstand tussen VVD en PvdA kan afknallen. Waarschijnlijk peutert hij vanmiddag nog een paar toezeggingen los bij Blok.

Dat moet de minister niet doen. Duivesteijn weet dat als hij tegen de wetgeving van het Woonakkoord stemt, hij ook een streep haalt door de beperking van de aftrekbaarheid van hypotheekrente.

Dat wil een linkse regent toch niet op zijn geweten hebben? In het volkshuisvestingsbeleid is de VVD de PvdA al veel te ver tegemoet gekomen. Duivesteijn gaat heus wel om.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.