Eric Vrijsen

Verstandig dat Samsom niet zwicht voor PvdA-multiculti’s

29 april 2013

PvdA-leider Diederik Samsom kan de weerstand van enkele honderden multiculti’s breken. Er is geen opstand gaande onder honderdduizenden kiezers, zoals in de VVD het geval was met de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Diederik Samsom, vorig jaar redder van de PvdA, scoorde op het partijcongres in Leeuwarden geen ovationeel applaus, maar boe-geroep. Toch hield hij – wijselijk – zijn poot stijf: ‘Afspraak is afspraak.

In de kabinetsformatie gunden VVD en PvdA elkaar beurtelings overwinningen. Het verbod op illegaal verblijf was iets dat Samsom de VVD gunde. De PvdA fiatteerde toen, ook per congres, regeringsdeelname en kan nu niet terugkrabbelen omdat ‘er op illegalen zal worden gejaagd’.

Door de knieën

In de wandelgangen van het Leeuwarder congres zeiden PvdA’ers dat de VVD door de knieën moet: ‘Toen zij moeilijk zaten met de nivellerende zorgpremies, hebben wij toch ook ingestemd met een wijziging van het Regeerakkoord?’

Klopt, maar in de berekening van Samsom is dat onvergelijkbaar. In de VVD ging het om een frontale botsing met de kiezers – die klap dreunt nog altijd na. In de PvdA gaat het nu om een confrontatie tussen de partijtop en de georganiseerde achterban.

Wegmasseren

Pijnlijk voor Samsom, maar hij kan de weerstand van enkele honderden multiculti’s breken. Er is geen opstand gaande onder honderdduizenden kiezers, zoals het geval was in de VVD.

De PvdA belegt op 12 mei een extra ledenraad om de tegenstand weg te masseren. Grote kans dat Samsom dan met een mededeling komt over een versoepelde handhaving van het illegalenverbod. Bij voorbeeld door een concretisering van de afspraak – ook in het Regeerakkoord – dat mensenhandel moet worden teruggedrongen, wat door PvdA’ers wordt uitgelegd als: je mag illegale vreemdelingen niet in handen van criminelen laten vallen en razzia’s zijn uit den boze.

Symbolische overwinning

Bovendien dwong de PvdA reeds bij VVD’er Fred Teeven een ‘humanisering’ van het beleid af.

Het illegalenverbod is hard op weg een symbolische overwinning van de VVD te worden. Uiteindelijk trekt de PvdA in deze regeringscoalitie altijd aan het langste eind, ten koste van de VVD.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.