PvdA-leden veranderen koers: nu opeens tegen Regeerakkoord

27 april 2013Leestijd: 1 minuut

Een half jaar nadat de leden van de Partij van de Arbeid instemden met het Regeerakkoord, komen ze nu op hun mening terug. Een overgrote meerderheid van de PvdA-leden steunde zaterdag een motie om de in het akkoord opgenomen strafbaarstelling van illegaliteit te voorkomen.

De Iraanse initiatiefnemer Sander Terphuis kreeg ruime steun van zijn partijgenoten. De visueel gehandicapte Iraniër kreeg bovendien nog een applaus op de koop toe.

Dit alles tot grote frustratie van de partijtop die er alles aan had gedaan om de leden ervan te overtuigen dat een regeringspartij zich aan de afspraken moet houden.

Rebellie

Maar de rebelse partijleden waren zaterdag in Leeuwarden niet te stoppen. Fractieleider Diederik Samsom moet er nu alles aan doen het plan bij VVD-ministers uit het hoofd te praten.

Maar Samsom liet zaterdagochtend al weten dat hier geen sprake van is. ‘De VVD heeft al genoeg concessies gedaan,’ zei Samsom. Het ‘verzet van Leeuwarden’ is dan ook vooral symbolisch. De strafbaarstelling van illegaliteit gaat er komen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter