politiek

Samsom: niet snijden in overheid ten faveure van belastingverlaging

17 september 2014Leestijd: 2 minuten

De PvdA is niet van plan om te snijden in overheidsuitgaven om zo belastingverlagingen mogelijk te maken. Korting op zorg en uitkeringen zien de sociaaldemocraten niet zitten.

Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer werd woensdag veel besproken over de hervorming van het Nederlandse belastingstelsel.

Toeslagenfabriek

Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het huidige stelsel vereenvoudigd moet worden en dat er een einde moet komen aan de ‘toeslagenfabriek’ in Nederland.

Maar op een vraag van D66-leider Alexander Pechtold toonde de PvdA’er zich een waar sociaaldemocraat. Want snijden in de zorg en op uitkeringen, om zo werkenden meer lucht te geven via belastingverlaging ziet Samsom niet zitten.

Volgens Samsom moet het koopkrachtverlies, van zorggebruikers en mensen met een uitkering, dan weer worden gecompenseerd. ‘En dan ben je in de eigen zeilen aan het blazen en kom je niet vooruit,’ zei Samsom.

Samsom hoopt hoe dan ook dat de coalitie het volgend voorjaar met de oppositie eens kan worden over een eerste stap in de herziening, waarbij de lasten op arbeid omlaag moeten en de belasting op consumptie en vervuiling omhoog. Maar een deadline voor die hervorming durfde de PvdA’er niet vast te stellen.

Hoongelach

Toen Samsom zei dat hij hoopte op economische meevallers om de eerste stappen van de belastinghervormingen dragelijker te maken, viel hoongelach hem ten deel. ‘U wilt dit dekken met mogelijke toekomstige meevallers. Ik zie alleen maar luchtfietserij waarvan we nooit weten of het ooit wordt ingevoerd,’ zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Overigens viel er op de tegenbegroting van diezelfde Buma ook wel wat aan te merken. Veel Kamerleden zeiden weinig te begrijpen van de belastingplannen van de christendemocraten.

Samsom kwam tot slot ook nog met kritiek op de huidige coalitie. Hij vindt dat premier Mark Rutte (VVD) duidelijker afstand moet nemen van Geert Wilders en zijn gedrag inzake de islam. En dat het kabinet meer moet doen om banen te creëren.

Wilders, op wie Samsom kritiek uitte, kwam na de PvdA-leider aan het woord in de Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.