Beleggen in een vakantiehuisje? Dit moet je weten

Door de negatieve rente, tenminste tot september, bij de bank wordt je spaargeld steeds minder waard. Om toch rendement uit je spaargeld te halen is je geld beleggen een optie. Maar misschien ben je geen financieel expert en is de aandelen- en cryptomarkt een ver-van-je-bed-show. In dat geval kun je er verstandig aan doen om je geld te beleggen in een vakantiehuisje.

Beleggen in een vakantiehuisje, hoe gaat dat in zijn werk?

Voordat je een vakantiehuisje koopt is het verstandig om je hierin te verdiepen: er komt namelijk nogal wat bij kijken. Als je genoeg spaargeld hebt kun je de woning natuurlijk gewoon kopen, maar dit is bij de meeste mensen niet het geval. Als dit ook voor jou geldt dan moet je net als bij een ‘gewoon’ huis geld lenen, of er een hypotheek voor afsluiten.

Je kunt meestal zo’n 70% tot 80% van de waarde van de woning lenen. De rest van het bedrag moet je dus zelf financieren. De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen hangt ook af van je huidige hypotheek, de resterende looptijd, je inkomen, of je nog andere leningen moet aflossen en je leeftijd.

Overige kosten

Behalve de hypotheek krijg je bij de aankoop van een vakantiewoning ook nog met andere kosten te maken, zoals kosten voor onderhoud. Deze kosten kunnen, afhankelijk van de staat van de woning, flink oplopen. Als je een hypotheek hebt afgesloten ben je meestal verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, zodat je vakantiewoning bij schade of verwoesting op kosten van de verzekeraar wordt gerepareerd of herbouwd.

Denk ook aan eventuele kosten voor een inboedel,- en/of brandverzekering, rioolheffing, energiekosten, onroerendezaakbelasting en toeristenbelasting, als je vakantiewoning in een vakantiepark ligt. Bij een woning op een vakantiepark wordt de grond meestal niet van jou en moet je die huren. Hier betaal je erfpacht voor. Er kunnen ook nog kosten voor onderhoud van het vakantiepark bij komen.

In sommige gevallen is het mogelijk om uiteindelijk de grond waar je vakantiewoning op staat alsnog te kopen van de eigenaar. Dit is meestal de gemeente of de eigenaar van het park. Als je hier niet langere tijd veel voor wilt betalen, kun je beter een vakantiewoning met eigen grond kopen. Dit is wel wat duurder, maar uiteindelijk zijn je vaste kosten lager.

Wonen in je vakantiehuis

Je mag in de meeste gevallen niet permanent in je vakantiehuis wonen. Dit komt doordat de overheid ‘verstening van het groen’ zoveel mogelijk wil tegengaan. Voor vakantiewoningen gelden daarnaast minder strenge regels en normen bij de bouw, waardoor ze vaak minder veilig en niet altijd geschikt zijn voor permanente bewoning.

In sommige gemeenten wordt er streng op het verbod tot permanente bewoning gehandhaafd. Als je illegaal in je vakantiewoning woont kun je hoge boetes krijgen. Er zijn ook gemeenten die permanente bewoning gedogen. Dit betekent dat ze het oogluikend toestaan, zolang er geen overlast door ontstaat. De meeste gemeenten zetten echter in op handhaving en dwingen illegale bewoners om elders te gaan wonen. Houd hier dus rekening mee als je een vakantiewoning zoekt voor permanente bewoning.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Independer

Dreigend personeelstekort in de zorg: uitdagingen en kansen

We leven steeds langer en in de komende jaren zal de vraag naar zorg daardoor sterk toenemen. Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben we in Nederland in 2040 ruim 2 miljoen zorgverleners nodig. Dit is een stuk meer dan de huidige 1,4 miljoen werknemers. Niet gek dat een groot tekort aan zorgpersoneel dreigt. In dit […]

Lees verder
Independer

Collectiviteitskorting op de zorgpremie verdwijnt in 2023

De overheid heeft besloten om de collectiviteitskorting in 2023 af te schaffen. Hierdoor raken zo’n 11 miljoen mensen die bij een collectief zijn aangesloten hun korting op de basisverzekering kwijt. Waarom verdwijnt de collectiviteitskorting en wat betekent dit voor mensen die op deze manier verzekerd zijn? Wat is een collectieve zorgverzekering? Bij een collectieve zorgverzekering […]

Lees verder
Independer

Smartphone en tablet vaker ingezet bij vergelijken zorgverzekering

Mensen die online de zorgverzekering vergelijken, doen dit steeds vaker via een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingsplatform Independer, dat bezoekersdata van de afgelopen maand vergeleek met data van vorig jaar. De groep ‘mobiele vergelijkers’ is dit jaar met 12 procent toegenomen. Nederlanders vergelijken vaker mobiel In 2017 […]

Lees verder