Collectiviteitskorting op de zorgpremie verdwijnt in 2023

De overheid heeft besloten om de collectiviteitskorting in 2023 af te schaffen. Hierdoor raken zo’n 11 miljoen mensen die bij een collectief zijn aangesloten hun korting op de basisverzekering kwijt. Waarom verdwijnt de collectiviteitskorting en wat betekent dit voor mensen die op deze manier verzekerd zijn?

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Bij een collectieve zorgverzekering is een groep mensen via hun werkgever, gemeente, vereniging of onderwijsinstelling aangesloten bij een zorgverzekeraar. Doordat er veel mensen in een keer een zorgverzekering afsluiten, geeft de verzekeraar een korting op de basisverzekering. Tot 2020 was de korting tien procent. Daarna werd de korting verlaagd tot maximaal vijf procent. Vanaf volgend jaar mogen zorgverzekeraars helemaal geen korting meer geven.

De collectiviteitskorting is aanvankelijk in het leven geroepen zodat zorgverzekeraars deals konden sluiten en de kostenbesparing in de vorm van korting op de ziektekostenverzekering terug konden geven aan de verzekerden in het collectief.

Maar in werkelijkheid nam de premie voor iedereen toe en werd daar de korting voor de collectief verzekerden van betaald. Het afschaffen van de korting op de collectieve zorgverzekering moet het polisaanbod overzichtelijker maken en makkelijker te vergelijken. Het is ook eerlijker voor mensen die niet collectief verzekerd zijn.

Een collectieve zorgverzekering is niet altijd goedkoper

Het verdwijnen van de korting op de collectieve zorgverzekering hoeft niet perse te betekenen dat je ziektekostenverzekering duurder wordt. Een collectieve verzekering is namelijk meestal alleen voordeliger als je ook een (groot) aanvullend pakket hebt. Hierbij geldt dat hoe uitgebreider het pakket is, hoe hoger het kortingspercentage is. De collectieve korting kan bij een aanvullende zorgverzekering namelijk oplopen tot meer dan 20 procent.

Niet altijd de juiste zorg

Bij een collectieve zorgverzekering krijg je hetzelfde pakket als de rest van het collectief. Als er in het pakket zorg ontbreekt die je nodig hebt, moet je die zelf regelen en kun je duurder uit zijn. Dat is ook het geval als je meebetaalt aan zorg die je juist niet nodig hebt. Daarom is het beter om te kijken naar een ziektekostenverzekering die aansluit op jouw zorgbehoefte.

Korting op de aanvullende verzekering blijft bestaan

De collectiviteitskorting op de aanvullende ziektekostenverzekering blijft wel bestaan. Hier kun je met een aanvullend pakket dus wel van blijven profiteren. Je verzekeraar kan bijvoorbeeld meer korting geven op het aanvullende pakket of op je tandartsverzekering.

Het verdwijnen van de korting op de collectieve zorgverzekering hoeft niet per se een hele grote impact te hebben op mensen die op deze manier verzekerd zijn. Als zorgverzekeraars de premie van de basisverzekering minder hard laten stijgen dan ze van plan waren, kunnen ze het wegvallen van de collectiviteitskorting compenseren. Dit kunnen ze ook doen door de korting op een aanvullend pakket te verhogen.

Zorgverzekering vergelijken

Het hangt van je zorgverzekeraar en ziektekostenverzekering af of je duurder of voordeliger uit bent door het verdwijnen van de collectiviteitskorting. Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen. Het is verstandig om je zorgverzekering te vergelijken om te zien wat voor jou het voordeligst is. Zo hoef je in 2023 niet duurder uit te zijn met je ziektekostenverzekering.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Independer

Dreigend personeelstekort in de zorg: uitdagingen en kansen

We leven steeds langer en in de komende jaren zal de vraag naar zorg daardoor sterk toenemen. Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben we in Nederland in 2040 ruim 2 miljoen zorgverleners nodig. Dit is een stuk meer dan de huidige 1,4 miljoen werknemers. Niet gek dat een groot tekort aan zorgpersoneel dreigt. In dit […]

Lees verder
Independer

Beleggen in een vakantiehuisje? Dit moet je weten

Door de negatieve rente, tenminste tot september, bij de bank wordt je spaargeld steeds minder waard. Om toch rendement uit je spaargeld te halen is je geld beleggen een optie. Maar misschien ben je geen financieel expert en is de aandelen- en cryptomarkt een ver-van-je-bed-show. In dat geval kun je er verstandig aan doen om […]

Lees verder
Independer

Smartphone en tablet vaker ingezet bij vergelijken zorgverzekering

Mensen die online de zorgverzekering vergelijken, doen dit steeds vaker via een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingsplatform Independer, dat bezoekersdata van de afgelopen maand vergeleek met data van vorig jaar. De groep ‘mobiele vergelijkers’ is dit jaar met 12 procent toegenomen. Nederlanders vergelijken vaker mobiel In 2017 […]

Lees verder