Smartphone en tablet vaker ingezet bij vergelijken zorgverzekering

Mensen die online de zorgverzekering vergelijken, doen dit steeds vaker via een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingsplatform Independer, dat bezoekersdata van de afgelopen maand vergeleek met data van vorig jaar. De groep ‘mobiele vergelijkers’ is dit jaar met 12 procent toegenomen.

Nederlanders vergelijken vaker mobiel

In 2017 vergeleek 37,5 procent van de mensen zorgverzekering vanaf een mobiel apparaat. Dit jaar is dit percentage opgelopen naar bijna 42 procent. Hoewel vergelijken vanaf een ‘traditionele’ desktop computer nog steeds het populairst is onder Nederlanders (58,4 procent), is het percentage ‘pc-vergelijkers’ wel gedaald met zo’n 6,5 procent.

Steeds vaker kiest men voor naturaverzekering

Ruim 80 procent van de overstappers koos tot nu toe voor een naturaverzekering. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van de eerste overstapmaand in 2017. Dat is bovenop de stijging van 8 procent die vorig jaar al plaatsvond. Hiermee verliest de – meestal duurdere – restitutieverzekering (vrije zorgkeuze) – opnieuw marktaandeel bij Independer. In 2016 koos nog ruim 23 procent voor restitutie. Momenteel is dat nog maar bij 10,6 procent van de overstappers het geval. Tegelijkertijd groeit ook jaar op jaar het gemiddeld premieverschil tussen restitutie- en naturapolissen. In 2014 was het gemiddeld verschil nog 3,7 procent. Vorig jaar ging het om 6,7 procent en dit jaar ligt het op 8,2 procent.

Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer: “De prijs kan een reden zijn waarom meer mensen voor natura kiezen. We zien daarnaast ook dat de meeste naturapolissen dekking bieden voor alle ziekenhuizen. Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura. Misschien weten steeds meer consumenten dit en kiezen ze daarom voor de goedkopere naturapolis.”

Mannen kiezen vaker hoogste eigen risico dan vrouwen

De keuze voor een maximaal verhoogd eigen risico (885 euro) daalde licht, van bijna 29 procent in 2017, tot bijna 27 procent dit jaar. De leeftijdsgroep 25-34 jaar kiest met 32 procent het meest voor de volledige verhoging. Opvallend is dat mannen vaker kiezen voor het hoogste eigen risico dan vrouwen. Mannen kiezen hier in ruim 32 procent van de gevallen voor. Vrouwen doen dit in 21 procent van de gevallen.

Ook mobiel afsluiten wint aan populariteit

Niet alleen vergelijken Nederlanders vaker vanaf hun mobiel of tablet, ook het afsluiten gaat vaker vanaf vanaf de smartphone, iPad of tablet. Waar zo’n 24 procent van de Nederlanders in 2017 een zorgverzekering uitkoos vanaf een mobiel apparaat, is dit percentage dit jaar al gestegen naar bijna 28 procent, met nog ruim twee weken te gaan. Vanaf half november tot en met 31 december heeft men namelijk nog de tijd om te wisselen van zorgverzekeraar. Mensen die hun huidige verzekering tijdig opzeggen, kunnen in januari nog overstappen. Online de zorgverzekering vergelijken kan eenvoudig gedaan worden, zowel op premie als op voorwaarden.

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering en mogen dus niemand weigeren. De zorgpremies zijn in 2018 gemiddeld met ruim 6 euro per maand gestegen. Sommige verzekeraars hielden de premies ongeveer gelijk. Anderen verhoogden de basispremie tot wel 15,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De goedkoopste zorgverzekering kost dit jaar 98,50 euro per maand, de duurste maar liefst 133,75 euro.

In de datamonitor zorgverzekering 2019 staan alle premies, vergoedingen en de verschillen ten opzichte van vorig jaar.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Independer

Dreigend personeelstekort in de zorg: uitdagingen en kansen

We leven steeds langer en in de komende jaren zal de vraag naar zorg daardoor sterk toenemen. Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben we in Nederland in 2040 ruim 2 miljoen zorgverleners nodig. Dit is een stuk meer dan de huidige 1,4 miljoen werknemers. Niet gek dat een groot tekort aan zorgpersoneel dreigt. In dit […]

Lees verder
Independer

Collectiviteitskorting op de zorgpremie verdwijnt in 2023

De overheid heeft besloten om de collectiviteitskorting in 2023 af te schaffen. Hierdoor raken zo’n 11 miljoen mensen die bij een collectief zijn aangesloten hun korting op de basisverzekering kwijt. Waarom verdwijnt de collectiviteitskorting en wat betekent dit voor mensen die op deze manier verzekerd zijn? Wat is een collectieve zorgverzekering? Bij een collectieve zorgverzekering […]

Lees verder
Independer

Beleggen in een vakantiehuisje? Dit moet je weten

Door de negatieve rente, tenminste tot september, bij de bank wordt je spaargeld steeds minder waard. Om toch rendement uit je spaargeld te halen is je geld beleggen een optie. Maar misschien ben je geen financieel expert en is de aandelen- en cryptomarkt een ver-van-je-bed-show. In dat geval kun je er verstandig aan doen om […]

Lees verder