ECB maakt einde aan negatieve rente

09 juni 2022Leestijd: 2 minuten
ECB presenteert rentebesluit in Amsterdamse Hermitage. Foto: ANP

De kogel is eindelijk door de kerk. Tijdens een vergadering  in het Amsterdamse hotel The Grand heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het besluit genomen om de negatieve beleidsrente na elf jaar weer op te schroeven naar 0 procent. Daarmee komt een eind aan het tijdperk van ultralage rentes.

De ommezwaai van de ECB kan grote gevolgen hebben. Als vanzelf zorgt monetaire verkrapping tot minder groei op de korte termijn. Maar gevoegd bij de hoge inflatie die de oorlog in Oekraïne en de coronaproblemen in China veroorzaken, bestaat de kans dat de centrale bank het eurogebied diep in de economische problemen dompelt. Toch moet de bank ingrijpen, want  de inflatie is ook torenhoog. En die dreigt alleen maar nog hoger uit te vallen als de centrale bank de rentes niet verhoogt.

Beleidsrente en de ECB

De beleidsrente is de rente die de centrale bank vergoedt over spaartegoeden die commerciële banken als ING en Rabobank moeten aanhouden bij de ECB. Die rente werd op 14 juni 2011 voor de eerste keer onder 0 procent gezet, op -0,1 procent.

Daarmee introduceerde de ECB feitelijk een boeterente over spaargeld, wat spaarders merkten aan dalende rentevergoedingen van hun bank. De beleidsrente gaat in juli van -0,5 procent naar -0,25 procent, en daarna naar 0 procent of hoger in september. Het goede nieuws is dat de spaarrente ook omhooggaat.

Afbouwen van de opkopen

Een andere belangrijk besluit is het stoppen met het opkopen van obligaties. Alleen de aflossingen die de ECB ontvangt over de bestaande aangekochte leningen worden voorlopig nog aangewend om nieuwe obligaties te kopen.

De ECB verwacht dat de inflatie na dit jaar weer daalt naar 2 procent, als de gevolgen van de oorlog in Oekraïne binnen de perken blijven. Het persbericht van de bank staat hier.

Het omslagartikel van EW ging vorige week over het einde van het tijdperk van ultralage rentes. Wat betekent dat voor spaargeld, pensioenen en vooral de economie? En hoe voorkomt de ECB dat monetaire verkrapping leidt tot een forse recessie.

 

Lees het hier terug: Vaarwel (ultra)lage renteRente