Fisher Investments Nederland onderzoekt wat de woorden van monetaire beleidsmakers ons vertellen

Terwijl de inflatie (algemeen stijgende prijzen in de hele economie) vorig jaar wereldwijd hoog opliep, zagen wij iets anders ook hoog oplopen: de discussies rondom het toekomstig monetair beleid.[i] Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan haalden de rentebesprekingen van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), vaak de krantenkoppen in de publicaties die we volgen. In Europa kregen de monetaire beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) evenveel aandacht. De analisten die we volgen, analyseerden de woorden van monetaire ambtenaren en waren op zoek naar aanwijzingen voor mogelijke veranderingen. Maar naar de mening van Fisher Investments Nederland hebben beleggers er baat bij om niet in te gaan op de woorden van monetaire beleidsmakers, omdat die geen voorspelling doen over komende beleidswijzigingen, laat staan over de economische omstandigheden in de toekomst.

De historische analyses van Fisher Investments Nederland tonen aan dat monetaire beleidsambtenaren vaak afwijken van hun forward guidance of hints naar toekomstige beleidsmaatregelen. Zo verklaarde ECB-president Christine Lagarde in november 2021: “het is zeer onwaarschijnlijk dat de condities voor het verhogen van de rente volgend jaar zullen voordoen”. Ondertussen verhoogde de ECB haar rente viermaal in 2022.[ii] Evenzo zei de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Fed, Ben Bernanke, in december 2012  dat renteverhogingen van de baan waren totdat de werkloosheid daalde tot 6,5% of lager.[iii] Maar toen de werkloosheid in maart 2014 die drempel naderde, stemde de Fed voor het schrappen van haar doelstelling van 6,5% omdat die volgens haar achterhaald was.[iv] Wij noemen deze voorbeelden niet om monetaire ambtenaren te bekritiseren, maar om te suggereren dat het onmogelijk is menselijke beslissingen te voorspellen. Nieuwe informatie kan hun vooruitzichten beïnvloeden, dus volgens ons hebben beleggers er geen baat bij om eerdere opmerkingen en besluiten van ambtenaren als onwrikbaar te beschouwen.

Bovendien gebruiken veel financiële publicaties die Fisher Investments Nederland volgt, vaak de naam van een bankdirecteur als stand-in voor de hele instelling. Maar de mening van Lagarde geeft niet noodzakelijkerwijs aan wat alle ECB-functionarissen denken – net zoals Powell of Andrew Bailey geen spreekbuis zijn voor alle beleidsmakers van respectievelijk de Fed en de BoE. Andere leden kunnen er een andere mening op nahouden. Zo riep BoE-lid Catherine Mann publiekelijk op tot snellere renteverhogingen – onder verwijzing naar de bezorgdheid over de waarde van het pond. Dit gebeurde nadat het Monetary Policy Committee tijdens de vergadering van februari had besloten niet van haar renteverhogingspad van 50 basispunten af te wijken.[v] Commissies bepalen het monetaire beleid, dus elke ambtenaar, inclusief de gouverneur, vertegenwoordigt slechts één stem van meerdere.

Fisher Investments Nederland weet dat deze besluitvormingsorganen ook een hoog personeelsverloop kennen, waardoor het onduidelijk is wie in de toekomst zal bijdragen aan de besluitvorming. In Amerika komen er twee nieuwe leden in het Federal Open Market Committee (FOMC) met het vertrek van vicevoorzitter Lael Brainard en Esther George, de Fed-voorzitter van de stad Kansas.[vi] Het FOMC omvat ook een roterend ensemble van regionale Fed-gouverneurs, aangezien er 4 zetels zijn die gedeeld moeten worden tussen 11 presidenten van de Federal Reserve en die zetelverdeling wisselt elk jaar. De Bank of Japan (BoJ) zal dit jaar ook commissiewisselingen doorvoeren, met academicus Kazuo Ueda als volgende gouverneur van de BoJ en Ryozo Himono en Shinichi Uchida als nieuwe vicegouverneurs.[vii]

Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat het vermogen van monetaire beleidsmakers om hun gecommuniceerde doelen te bereiken, wordt overschat. In onze ervaring beweren veel commentatoren dat deze instellingen de economische groei kunnen beïnvloeden via het monetaire beleid vanwege de veronderstelling dat de referentierente voor het monetaire beleid de financieringskosten van banken weergeeft. En dat een verhoging of verlaging ervan dus de economische groei en de inflatie rechtstreeks kan vertragen of versnellen. Zij gaan er ook van uit dat de lange rente gelijke tred houdt met de beleidsrente. Als monetaire beleidsmakers de rente verhogen, wordt – op grond van deze redenering – geld duurder en dus minder beschikbaar. Dat drukt dan op de groei, wat leidt tot een vertraging in aanwerving van personeel, een hogere werkloosheid en een lagere inflatie.

Uit onze analyse blijkt echter dat de beleidstarieven van monetaire instellingen niet altijd een weerspiegeling zijn van de financieringskosten van banken. Zo blijkt uit onderzoek van Fisher Investments naar de balansen van monetaire instellingen, dat verschillende grote economieën momenteel meer deposito’s aanhouden dan uitstaande leningen. Zo hebben commerciële banken in de VS momenteel 5,6 biljoen dollar meer aan deposito’s dan aan leningen.[viii] Deze overvloed aan kapitaal betekent dat banken niet hoeven te concurreren om deposito’s aan te trekken door de depositorente voor klanten te verhogen. Daarnaast biedt het overvloedige kapitaal hen toegang tot goedkopere financiering, waardoor het effect van veranderingen in de beleidsrente wordt getemperd.

Ondertussen is de rente op langlopende leningen doorgaans afgeleid van de rente op langlopende staatsobligaties. Het aan- en verkopen van effecten op lange termijn door monetaire beleidsinstellingen kunnen daarop enige invloed uitoefenen. Maar het is de bredere wereldwijde obligatiemarkt die de rente bepaalt en naar onze mening gekoppeld is aan de inflatieverwachtingen. De groei van de geldhoeveelheid vloeit grotendeels voort uit de groei in leningen, die volgens onderzoek van Fisher Investments doorgaans gebaseerd is op het verschil tussen de korte- en langetermijnrente die door de markt wordt bepaald. Een groter verschil zou betekenen dat er meer leningen worden verstrekt om de groei te ondersteunen, omdat dit betekent dat het verstrekken van leningen winstgevender is. Wij denken dat monetaire beleidsinstellingen dit kunnen beïnvloeden door de vereiste reserves aan te passen: de BoE heeft geen minimumreserveverplichting en de Amerikaanse Fed heeft die in 2020 volledig afgeschaft.[ix] De ECB eist ongeveer 1%.[x] Fisher Investments Nederland vindt het dan ook logisch dat monetaire beleidsmakers weinig invloed hebben op de geldhoeveelheid die er door de brede economie circuleert – een ander punt om niet zwaar te tillen aan wat ze zeggen.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

[i] Bron: FactSet, per 08-03-2023. Verklaring gebaseerd op de inflatiecijfers in de VS, het VK en de eurozone, 31-12-2021 tot en met 30-12-2022.

[ii] “ECB’s Lagarde Says a Rate Hike Unlikely for 2022; Euro Slides,” Vicky McKeever, CNBC, 19-11-2022.

[iii] “Fed Gives Itself a New Target,” Stephanie Flanders, BBC, 13-12-2012.

[iv] Bron: De Federal Reserve Bank van St. Louis, per 08-03-2023. Gebaseerd op het werkloosheidscijfer van de VS in maart 2014 en “Fed Minutes: Committee Agreed 6.5% Threshold Was ‘Outdated,’ Vote to Remove Was Unanimous,” Jeff Cox, CNBC, 09-04-2014.

[v] “Central Bankers Need to Dial Down Their Rhetoric,” Marcus Ashworth, Bloomberg, 13-03-2023. Geraadpleegd via BusinessWorld.

[vi] “Biden to Name Brainard as Top Economic Adviser, Leaving Gap at The Fed,” Steve Holland and Lindsay Dunsmuir, Reuters, 14-02-2023. Geraadpleegd via Yahoo Finance. “Fed’s Esther George to Retire in January, Search For Successor Begins,” Staff, Reuters, 25-05-2022. Geraadpleegd via CNBC.

[vii] “Japan Set to Pick Academic Ueda as Next Bank of Japan Chief – Sources,” Takaya Yamaguchi, Kentaro Sugiyama en Yoshifumi Takemoto, Reuters, 10-02-2023. Geraadpleegd via US News.

[viii] Bron: De Federal Reserve Bank van St. Louis, per 08-03-2023. Deposito’s minus leningen en financiële leasing bij alle commerciële banken in de VS, 01-30-2023. Weergegeven in USD. Wij gebruiken gegevens uit de VS, omdat de VS de grootste economie van de ontwikkelde wereld hebben en volgens ons illustratief zijn voor wereldwijde doelstellingen.

[ix] “Federal Reserve Actions to Support the Flow of Credit to Households and Businesses,” Board of Governors of the Federal Reserve System, 15-03-2020.

[x] Bron: de Europese Centrale Bank per 15-03-2023.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Fisher Investments

De lessen die Fisher Investments Nederland leert uit de reactie van de aandelenmarkten op de energiecrisis in Europa

Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat de markten toekomstgericht én adaptief zijn. In de manier waarop aandelen hebben gereageerd op het Europese energietekort na de Russische inval in Oekraïne eind februari 2022, ziet Fisher Investments Nederland een casestudy van hun werking in de praktijk. Wij zijn ervan overtuigd dat dit waardevolle kennis is … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Het zwaarmoedige 2022 biedt volgens Fisher Investments Nederland waardevolle beleggingslessen

Voor veel beleggers kon 2022 niet snel genoeg voorbij zijn. Hoge inflatie, de tragische Russisch-Oekraïense oorlog, coronalockdowns in China, vrees om het beleid van centrale banken en zorgen om een recessie wogen als een molensteen op het beleggerssentiment – waardoor de wereldwijde aandelenmarkten over de hele linie zakten. Sommige barometers van beleggerssentiment zakten zelfs tot … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland vertelt waarom benchmarking van belang is

Een portefeuille samenstellen kan vrij lastig zijn. Wij hebben ondervonden dat het zonder enige begeleiding het een hele opgave kan zijn om te kiezen waarin u wilt investeren vanwege de talloze beleggingen die vandaag beschikbaar zijn. Onze ervaring is dat het baseren van uw portefeuille op een diverse, brede maatstaf van de markt (ook wel … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland over de vlucht naar contanten

De ervaring leert ons dat wanneer de markten volatiel en de onzekerheid groot zijn, beleggers het vaak een goed idee vinden om veel contanten aan te houden. Uit een historische analyse van de markten door Fisher Investments Nederland blijkt echter dat ze op die manier de problemen soms net groter maken. Veel contanten aanhouden kan … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland geeft meer kijk op groene energie

Groene energie krijgt veel aandacht in de financiële publicaties die Fisher Investments Nederland volgt. Particulieren willen misschien investeren in dit vermeende marktsegment van de toekomst in de hoop veel rendement te halen uit de toegenomen aandacht van de wereld voor zaken zoals klimaatverandering. Ook stelt dit volgens hen ze in staat de transitie naar energiebronnen … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Zijn gemiddelde rendementen de norm? Fisher Investments Nederland geeft antwoord hierop

Wat voor rendement op de aandelenmarkt is redelijk in een bepaald jaar? Is dat 5%, 10% of 20%? Uit de analyses van Fisher Investments Nederland over financiële publicaties en opinies, blijken veel beleggers cijfers te noemen die variëren van hoge enkele cijfers tot lage dubbele cijfers, gebaseerd op het historische langetermijngemiddelde van aandelen.[i] Hoewel de … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland legt uit waarom koploperschap op de financiële markten niet blijvend is

Fisher Investments Nederland analyseert wereldwijde aandelen volgens een top-down benadering, wat betekent dat we ze classificeren op basis van gemeenschappelijke kenmerken (bijvoorbeeld land of sector). Wij baseren beleggingsbeslissingen hoofdzakelijk op de wijze waarop brede economische en politieke factoren deze categorieën waarschijnlijk zullen beïnvloeden. Ook bekijken we of het sentiment ten aanzien van deze categorieën deze … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Hoe beleggers volgens Fisher Investments Nederland voordeel kunnen halen uit goed inzicht in hun beleggershorizon

Hoe lang moet een portefeuille belegd zijn om iemands doelen te bereiken? Met andere woorden, wat is de beleggingshorizon van een belegger? Onze ervaring is dat het een eenvoudige en belangrijke vraag betreft, maar toch hebben velen moeite om hierop een antwoord te geven. Naar de mening van Fisher Investments Nederland kunnen inzicht in en … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom Fisher Investments Nederland denkt dat er mogelijk te veel wordt betaald bij beursintroducties

Beursintroducties (IPO’s) leveren spannende koppen op in publicaties die Fisher Investments Nederland volgt. Maar deze overmatige aandacht kan naar onze mening tot de verkeerde conclusie leiden dat het kopen van een aandeel bij beursgang een gemakkelijke manier is om snel grote winsten te behalen. Integendeel, we zijn van mening dat IPO-aandelen vaak te duur zijn, … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Wat is de drijvende kracht achter de financiële markten?

Wat laat de markten bewegen? Op korte termijn zullen de financiële commentatoren die we volgen vaak een breed scala aan verschillende krantenkoppen citeren. Volgens onderzoek door Fisher Investments Nederland en het moederbedrijf Fisher Investments, blijkt echter dat de grootste bewegingen op de markten op de lange termijn gedreven worden door verrassingen – oftewel de kloof … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland over de kracht van samengestelde rente

Op het eerste gezicht lijkt samengestelde rente (ook wel rente op rente) misschien geen ingewikkeld concept: u behaalt ook rendement over eerder gerealiseerd rendement. Fisher Investments Nederland is er echter van overtuigd dat écht beleggingssucces op lange termijn alleen mogelijk is als u de kracht van samengestelde rente door en door begrijpt en ook weet … Continued

Lees verder
Fisher Investments

De verborgen lessen binnen sectoren volgens Fisher Investments Nederland

De ervaring van Fisher Investments Nederland is dat beleggers sectoren op de aandelenmarkten vaak als een uniform geheel beschouwen – alsof alle aandelen binnen die sector zich op dezelfde manier zullen ontwikkelen. Ze gaan er bijvoorbeeld van uit dat grote halfgeleiderbedrijven de trend in de brede technologiesector zullen volgen of dat farmaceutische bedrijven een goed … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom de politieke impasse zo geliefd is bij de markten

Wat voor invloed hebben verkiezingen op aandelen? Veel commentatoren die we volgen lijken vooropgezette ideeën te hebben over welke kandidaat of partij het meest gunstig is voor de markten. Maar volgens Fisher Investments Nederland hebben aandelen geen voorkeur voor een specifieke partij of politicus. We raden beleggers aan deze opvattingen over hen opzij te zetten. … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Fisher Investments Nederland: Bescherm uzelf tegen financiële oplichting

Financiële oplichterij vormt overal ter wereld een grote bedreiging. Het aantal en de vormen van oplichting en fraude nemen elke dag toe. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat 56% van de Europeanen in de voorbije twee jaar in aanraking kwam met een vorm van oplichting of fraude[i]. Oplichters maken daarbij gebruik van … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom ‘er vroeg bij zijn’ niet altijd beloond wordt bij het beleggen, volgens Fisher Investments Nederland

Het is een van de populairste onderwerpen in de financiële media die de onderzoeksanalisten van Fisher Investments, de moedermaatschappij van Fisher Investments Nederland, volgen: wat is de volgende grote beleggingskans? Er zijn heel wat nieuwe trends die een groot winst- en groeipotentieel bieden, zoals kunstmatige intelligentie, revolutionaire farmaceutische producten en de snelgroeiende opkomende markten. Succes … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Drie aspecten van uw financiële situatie die u jaarlijks moet beoordelen

Als u doelstellingen hebt geformuleerd, een budget hebt vastgesteld en een robuust financieel langetermijnplan hebt ontwikkeld – belangrijke stappen om uw financiële situatie te verbeteren – hebt u al meer vooruitgang geboekt dan veel anderen. Maar het financiële plan van uw gezin is erbij gebaat als u er regelmatig aandacht aan besteedt en aanpassingen in … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Acht veelvoorkomende beleggingsfouten en hoe u ze kunt vermijden

Beleggen op de financiële markten is complex en de potentiële gevaren voor beleggers zijn talrijk. Daarom noemt Ken Fisher, oprichter en Co-Chief Investment Officer van Fisher Investments, de aandelenmarkt ook wel “De Grote Vernederaar”. Wanneer u als langetermijnbelegger veelvoorkomende beleggingsfouten begrijpt en kunt vermijden, bent u beter in staat om uw financiële langetermijndoelstellingen te bereiken. … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom vermogensallocatie volgens Fisher Investments Nederland niet hetzelfde is als diversificatie

Wat maakt een portefeuille gediversifieerd? Het algemene, in de beleggingsbranche gangbare antwoord luidt dat gediversifieerde portefeuilles genoeg verschillende effecten moeten bevatten om te voorkomen dat problemen in één marktsegment of met één effect u beletten uw beleggingsdoelen te bereiken. Wij volgen echter al vele jaren de financiële analyses wereldwijd en merken dat dit antwoord voor … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom beleggers de “prospect theory” voor ogen moeten houden

Hoewel veel mensen op terreinen als sport en spel rationeel blijven en eenmaal verliezen evenredig zullen zien aan eenmaal winnen, handelen ze vaak anders als ze beleggen en hun eigen vermogen beheren. Met Nobelprijzen bekroond onderzoek wijst uit dat mensen op financieel gebied verschillende waarde hechten aan winst en verlies; aan verlies wordt veel zwaarder … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Vermogensallocatie: wat het inhoudt en hoe het beleggers helpt

De ervaring leert dat de gemiddelde belegger veel aandacht besteedt aan wat de winnaars en verliezers zijn onder individuele effecten. Onderzoeksanalisten van Fisher Investments, de moedermaatschappij van Fisher Investments Europe, zien dit onderwerp ook vaak langskomen in de financiële media. Maar wij geloven juist dat vermogensallocatie – de verhoudingen tussen aandelen, vastrentende effecten en andere … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waar komt volatiliteit vandaan?

Benjamin Franklin had het mis. In 1789 schreef deze homo universalis en eerste ambassadeur van de VS in Frankrijk: “In deze wereld bestaan er, behalve de dood en belastingen, geen zekerheden.” Franklin had over het hoofd gezien dat sinds de oprichting van ’s werelds eerste effectenbeurs in Amsterdam, ongeveer 180 jaar eerder, ook marktvolatiliteit tot … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom de duur van een bullmarkt volgens Fisher Investments Nederland niet relevant is

Hoe lang gaat de in maart 2020 begonnen opleving van de aandelenmarkt duren?[i] Volgens veel commentatoren die Fisher Investments Nederland volgt, zal de bullmarkt nog vele jaren aanhouden. Hun redenering is als volgt: sinds 1925, toen er betrouwbare historische gegevens beschikbaar kwamen, is de gemiddelde duur van een bullmarkt – een lange periode van over … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom informatie over de handelsbalans volgens Fisher Investments Nederland weinig nut heeft

Volgens de Europese Unie (EU) is haar handelsoverschot (het saldo van de uitvoer en de invoer) opgelopen van € 191,5 miljard in 2019 tot € 217,5 miljard in 2020, een stijging van 13,6%.[i] Ten opzichte van 2018 bedroeg de toename vorig jaar 23,0%.[ii] Heel wat financiële commentatoren vinden dat een groeiend handelsoverschot erop wijst dat de wereldeconomie aantrekt. Maar … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Drie beleggingsvalkuilen die u moet vermijden als markten verhit raken

Bent u klaar voor de unieke beleggingsuitdagingen van een op hol geslagen markt? Een markt slaat doorgaans op hol wanneer beleggers te optimistisch zijn en aandelen hoger waarderen dan gerechtvaardigde prijsniveaus. Zelfs als markten nog niet helemaal dol zijn, kunnen ze wel al verhit raken, en wanneer de waanzin toeslaat is het goed te weten … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Tips van Fisher Investments Nederland voor het vermijden van op emoties gebaseerde beleggingsfouten

Uit financiële commentaren en de algemene stemming in de afgelopen 12 maanden leidt Fisher Investments Nederland af dat het sentiment onder beleggers radicaal is omgeslagen van diep pessimisme over de pandemie en de gevolgen ervan voor de markt naar optimisme over de toekomst in een gevaccineerde wereld na COVID. Onze ervaring leert dat beide emoties … Continued

Lees verder
Fisher Investments

De Amerikaanse politieke impasse kan gunstig zijn voor aandelen, zelfs voor niet-Amerikaanse aandelen

De emoties en spanningen lopen hoog op in de nasleep van de recente Amerikaanse verkiezingen. Toch zaten de aandelenmarkten in de lift, reagerend op hun typische kille, emotieloze, toekomstgerichte manier. Waarom? Omdat de aandelenmarkten zich niet richten op de uitkomst van welke politieke race dan ook, maar op de machtsverhoudingen die na de verkiezingen ontstaan. … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Pensioenplanning voor stellen

We richten ons doorgaans op de financiële aspecten van pensioenplanning – van financiële langetermijndoelen tot een optimale vermogensallocatie. Deze en andere financiële beslissingen zijn cruciaal. Doordat we in de afgelopen decennia duizenden beleggers hebben geholpen om hun pensioen succesvol te plannen, hebben we geleerd dat ook de sociale en persoonlijke aspecten van uw pensionering deel … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Belegt u slechts in een handjevol bedrijven? Fisher Investments Nederland adviseert u om uw blik te verbreden

Als u uw portefeuille onder de loep neemt, bent u dan trots op de aandelen die fors zijn gestegen? Bent u gefixeerd op de grootste achterblijvers en stelt u zich voor hoe hoog uw rendement zou zijn als die niet in uw portefeuille zouden zitten? Bij Fisher Investments Nederland weten we uit ervaring dat veel … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Diversificatie – een handleiding van Fisher Investments Nederland

Al generaties lang wijzen beleggingsdeskundigen op het belang van diversificatie als middel om risico’s te beheren en tegelijkertijd de langetermijngroei te realiseren waar veel aandelenbeleggers naar streven. Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe kom je erachter of je portefeuille voldoende gediversifieerd is? In deze beknopte handleiding bespreekt Fisher Investments Nederland enkele van onze basisinzichten op … Continued

Lees verder
Fisher Investments

ESG-beleggen heeft een enorme groei doorgemaakt

In eerste instantie was ESG-beleggen – het meenemen van overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (environmental, social, and governance factors of ESG-factoren) in beleggingsbeslissingen – eerder een nichemarkt, maar inmiddels is het fenomeen razendsnel uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het wereldwijde beleggingslandschap. Veel beleggers hechten enorm veel waarde aan duurzaamheid en … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Beleggingsstijlen

Er zijn talloze manieren om aandelen te classificeren, onder meer naar sector, land of regio. Een andere nuttige manier gaat uit van het onderscheid tussen twee beleggingsstijlen: waardegericht  en groeigericht. Vanuit een wereldwijde top-down benadering (dat wil zeggen uitgaande van brede activaklassen voordat afzonderlijke aandelen worden geselecteerd) kan het zinvol zijn om te kijken welke … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Een break-even op de beurs kan duur uitpakken

Wanneer aandelen zich herstellen van een grote marktdaling, komen beleggers soms in de verleiding om hun aandelen te verkopen nadat hun beleggingen het break-evenpunt bereikt hebben op hun piek van vóór de daling. Door de snelheid en de omvang van de recente daling en het herstel, zou dat nu meer het geval kunnen zijn dan … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Omgaan met financiële bezorgdheid tijdens een marktdaling

Het begint met een daling van de aandelenmarkten. Twijfel slaat om in bezorgdheid naarmate financiële nieuwsmedia de vrije val beschrijven – en speculeren over verslechterende vooruitzichten. Bezorgdheid groeit uit tot regelrechte angst naarmate er op de volatiel markten een brede neerwaartse trend ontstaat. Het is normaal dat u bezorgd en ongerust bent tijdens turbulente perioden … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Een nieuwe kijk op beleggen als pensioenvoorziening

Als u bijna met pensioen gaat en u al die jaren hard gewerkt hebt, een goede boterham hebt verdiend en een flink spaarpotje hebt weten op te bouwen, zijn felicitaties zeker op hun plaats. Goed gedaan! Maar u bent er nog niet. U moet nog uitzoeken hoe u tijdens uw pensionering uw geld moet beleggen … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Risico’s van vastrentende effecten: een inleiding

Als beurzen extreem onstuimig worden – zoals zonder twijfel al sinds medio februari het geval is – gaan beleggers doorgaans op zoek naar wat ze als veilige activa beschouwen. In onze beleving wordt dit vaak gelijkgesteld aan vastrentende effecten. Op korte termijn zijn vastrentende effecten doorgaans minder volatiel dan aandelen – mogelijk een aantrekkelijke eigenschap … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Wat kunnen we verwachten als er een eind komt aan de bearmarkt?

Toen de gevolgen van de wereldwijde verspreiding van het COVID-19-virus in februari en maart tot een scherpe daling van de aandelenkoersen leidden, bleek uit de financiële verslaggeving dat het sentiment – zowel op de markten als elders – was gekelderd. De krantenkoppen berichtten eerst gericht over de besmettingsstatistieken en sterftecijfers, en daarna over de enorme … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Zoekt u een economische barometer? Begin met de LEI

Er worden ieder jaar honderden economische gegevens bijgehouden voor ieder ontwikkeld land, maar niet alle data zijn even bruikbaar – vooral niet voor economische prognoses. Kwartaalverslagen van het bruto binnenlands product (bbp) geven bijvoorbeeld een redelijk beeld van de economische bedrijvigheid over het voorgaande kwartaal. Maar dat soort cijfers zeggen niets over hoe de economie … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Hoe u bepaalt aan welke benchmark u uw portefeuille koppelt

Wat is de beste manier om te meten hoe goed uw portefeuille het doet? De waarde van uw portefeuille op dit moment vergelijken met het verleden? Of uw performance naast die van iemand anders leggen, zoals uw buurman? Hoewel die methoden op het eerste gezicht niet meer dan logisch lijken, zijn ze bij nader inzien … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Beleggingstips voor het nieuwe jaar

Nu 2020 begonnen is, zijn er waarschijnlijk veel beleggers die de prestaties van hun portefeuille in 2019 onder de loep nemen en mogelijke aanpassingen voor het komende jaar overwegen. Als u dat ook doet, bespreken we hier een aantal zaken die uw aandacht verdienen. Beoordeling van uw vermogensallocatie – de combinatie van aandelen, vastrentende effecten, … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Zijn vastrentende waarden veiliger dan aandelen?

In de beleggingswereld worden vastrentende waarden vaak als een “veilige” beleggingskeuze beschouwd. Het woord vastrentend impliceert immers dat de inkomsten die u ontvangt “vaste” bedragen zijn. Deze gedachtegang leidt er vaak toe dat beleggers die groei op lange termijn beogen voor in hun ogen veiligere beleggingen kiezen en daardoor potentieel betere groeikansen mislopen. Maar hoe … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Bij pensioenplanning gaat het niet alleen om leeftijd

Leeftijd is maar een getal. Hoewel het zeker geen onbetekenend getal is, is het niet de enige factor om rekening mee te houden bij beslissingen over uw assetallocatie. Assetallocatie is de mix van aandelen, vastrentende effecten, contanten en andere effecten waaruit uw beleggingsportefeuille is opgebouwd. Het selecteren van een passende assetallocatie voor uw portefeuille is … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Geen enkele aandelencategorie staat voor altijd aan kop

Welk type aandelen is objectief gezien het best? Smallcap of largecap? Waarde of groei? Sommige beleggers hebben een specifieke voorkeur. Sommige beleggingsbeheerders gebruiken zelfs maar een enkele stijl – en er zijn zeker gemeenschappelijke beleggingsfondsen en ETF’s te vinden die zich op één specifieke beleggingsstijl concentreren. In sommige gevallen is zo’n aanpak niet meer dan … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Hoogtevrees op de aandelenmarkt

Bent u in een artikel wel eens gewaarschuwd voor ‘te hoge’ aandelenkoersen? Of hebt u wel eens gelezen dat de koersen op het punt staan te kelderen door overgewaardeerde aandelen of ‘gevaarlijke’ beursrecords? Wanneer aandelenkoersen recordhoogten bereiken, zijn sommige beleggers bang dat er een marktdaling aan zit te komen. Hoewel hoogtevrees al menigmaal nuttig is … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Verder kijken dan rente en dividenden om kasstroom te genereren

Veel beleggers, al dan niet met pensioen, hopen op enig moment geld te verdienen met hun beleggingsportefeuilles. Dit kan een prima manier zijn om uw vermogen te laten renderen. Helaas denken veel beleggers echter dat ze een portefeuille vol dividenduitkerende aandelen of rentedragende obligaties moeten hebben om deze kasstroom te genereren. Dit soort portefeuilles zal … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Instinct en beleggen

Instinct is onderdeel van wat ons menselijk maakt. Nuttig of niet, ons instinct komt telkens weer om de hoek kijken bij onze dagelijkse besluitvormingsprocessen. Helaas is het voor beleggingsbeslissingen niet anders. Waarom “helaas”? Ons instinct werkt vaak averechts bij beleggen. U hoort uw collega’s wellicht zeggen dat ze gewoon “wisten” dat aandeel X met 15% … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Waarom deze Common Risk Ratio niet zo werkt als u denkt

Op de korte termijn kan een volatiele aandelenmarkt beleggers een onbehaaglijk gevoel geven. Volatiliteit maakt beleggen onzeker, en mensen houden in de regel van zekerheid. Dus wat kun je doen om volatiliteit te meten en ervoor te zorgen dat je portefeuille een passend risicoprofiel heeft? Als je deze vraagt stelt aan hoogleraren of anderen in … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Wie kan er passief beleggen?

Op het eerste gezicht kan passief beleggen een koud kunstje lijken. Koop een of meer low-cost-fondsen die correleren met een index voor de brede markt, doe deze niet meer van de hand en zie hoe uw vermogen groeit. Nu is passief beleggen op zich geen slecht idee. Zolang u het belegde geld onberoerd laat, zal … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Twee manieren van rijk worden met beleggen

Als het gaat om beleggen in aandelen, denken sommige beleggers dat geconcentreerd beleggen in een paar posities de beste manier is om je portefeuille te doen groeien. Een beperkt aantal beleggingen aanhouden kan flink renderen, maar het kan ook zeer risicovol blijken. Andere beleggers zijn juist beducht voor overmatige concentratie en vermijden die dan ook, … Continued

Lees verder
Fisher Investments

Hoe ervaren beleggers gebruik maken van het nieuws

Speculeren op basis van conventionele interpretaties of bekend nieuws moet wel een van de duurdere gewoontes zijn bij beleggen. Dit komt doordat een beleggingsidee, wanneer u er in de media meer dan eens iets over leest of hoort, waarschijnlijk niet zal werken. En als dat wel zo is, dan duurt dat niet lang. Tegen de … Continued

Lees verder
Fisher Investments

De mythe van marktzekerheid

‘Aandelen lijken momenteel zo onzeker. Ik wacht gewoon tot de markt tot rust komt, en dan word ik weer actief.’ Veel beleggers denken dat dit logisch is — wachten tot de marktvolatiliteit wegebt, of tot een correctie of bearmarkt ten einde komt, voordat je je geld weer in aandelen belegt. Maar wat is nu precies … Continued

Lees verder