Premium Lock Tweede Kamer heeft steeds minder geheugen

19 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
De Tweede Kamer. Foto: ANP ROBIN UTRECHT

Leden van de Tweede Kamer zitten steeds korter in het parlement en nieuwe generaties politici volgen elkaar in razend tempo op. De representatieve democratie wordt er zo niet effectiever op, schrijft Lars Jacobusse.

De kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn ingeleverd en vastgesteld door de Kiesraad. Als de verkiezingsuitslag overeenkomt met de meest recente peiling, wordt met 72 nieuwelingen bijna de helft van de huidige Tweede Kamer vervangen.

In 2021 traden ook al 60 nieuwe Kamerleden aan. De afgelopen decennia is dat geen buitengewoon groot aantal. Wel steeg het aantal tussentijdse vertrekkers fors. EW hield een lijstje bij van Kamerleden die sinds de val van het kabinet hun vertrek aankondigden: 44 in totaal. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van deze eeuw, vertrekkers van vóór de kabinetsval niet eens meegeteld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw