Philip van Tijn Premium Corner

Kaag heeft haar principes in Den Haag – niet in Teheran

25 september 2022Leestijd: 5 minuten

De schande voor de democratie werd niet gevormd door de niet al te handige (maar zeker ook niet verschrikkelijke) woorden van Thierry Baudet, maar door de kabinetsaftocht, schrijft Philip van Tijn over de Algemene Politieke Beschouwingen. Als dat de norm wordt, zal onze democratie vreemde trekken krijgen.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Er is, alweer, iets ongehoords gebeurd. Het voltallige kabinet is op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen (het Hoogtepunt van het Parlementaire Jaar, zoals dat heet) weggelopen uit de Tweede Kamer. Daarover is inmiddels het nodige (maar vooral het onnodige) gezegd. En  zonder aan chauvinisme mank te gaan moet ik zeggen dat de meest wijze en ware woorden kwamen van Arendo Joustra, die in EW schreef: ‘Weglopen uit het gekozen parlement geeft geen pas.’ Want dat is de kern van de zaak. Het parlement bepaalt, de regering/het kabinet volgt, want het parlement is gekozen en vertegenwoordigt dus de kiezer, de staatsburger. Het is ook niet overdreven om, zoals Joustra doet, dit een ‘schoffering van het parlement’ te noemen. Maar vrijwel alle ‘duiders’ hadden vooral oog voor andere aspecten.

Massahysterie in Vak K

Wat was ook weer de aanleiding? Volksvertegenwoordiger Thierry Baudet (FVD) insinueerde iets over de achtergrond van minister Kaag, iets met haar studie aan het St Anthony’s College in Oxford. Vervolgens keek minister Kaag om zich heen om te peilen hoe groot (of klein) de verontwaardiging was, nam de tijd voor een ‘spontane’ actie, trok een ooglid op en vervolgens vertrok ze uit ‘vak K’, zoals dat prozaïsch heet. Ze werd nog net voorafgegaan door CDA’er Hugo de Jonge (die dus best iets snel kan) en gevolgd door het hele zwikkie, een enkeling, zoals VVD-minister Dilan Yeşilgöz aarzelend, terwijl de processie werd afgesloten door niemand minder dan de minister-president zelf.

De schande voor de democratie werd niet gevormd door de niet al te handige maar zeker ook niet verschrikkelijke woorden van Baudet, maar door de kabinetsaftocht. Een kabinet bepaalt niet de mores van de volksvertegenwoordiging; als dat de norm zou worden, zou onze democratie vreemde trekken krijgen. Een kabinet behoort te incasseren en daarna te weerspreken, punt uit. Deze uittocht kreeg vreemde trekjes van kuddedieren-mentaliteit of zelfs massahysterie. En in vrijwel alle parlementen op aarde lachen ze zich te barsten om die malle Hollanders. Bij de Moeder van alle parlementen, het Britse Lagerhuis, kunnen ze de tent wel sluiten als ze de Nederlandse norm tot maatstaf verheffen!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.