Premium Lock Weglopen uit gekozen parlement geeft geen pas

22 september 2022Leestijd: 3 minuten
Sigrid Kaag, minister van Financien, en andere kabinetsleden lopen weg uit de plenaire zaal, tijdens de bijdrage van Thierry Baudet (FvD). Foto: ANP

Menselijk is het wellicht te begrijpen dat het kabinet woensdagavond wegliep uit het debat over de Miljoenennota, maar het geeft geen pas, stelt Arendo Joustra.

Ministers en staatssecretarissen hebben voortdurend te maken met persoonlijke bedreigingen. Die maken het geen feest om het land te dienen. Veel van dit soort bedreigingen worden aangejaagd door politici op de rechter- en linkerflank, maar ook de leider van de derde partij van het land, Geert Wilders, doet eraan mee.

Ongekend heftige rel rond Baudet: kabinet loopt boos weg uit Tweede Kamer

Een democratische rechtsstaat kan alleen werken als de deelnemers slechts in hun functie worden aangesproken, dat geldt voor het staatshoofd, de rechter, de wethouder, de agent op straat, de minister en ook de volksvertegenwoordiger. Het gaat niet om de persoon, maar om de functie en hoe die functie wordt vervuld.

Met het persoonlijk maken van de politiek staat niet langer de inhoud voorop, maar antipathieën of sympathieën voor de persoon. Die aanvuren vanuit de bankjes in de Tweede Kamer leidt tot een heksenjacht op sociale media en het daadwerkelijk lastigvallen, of erger, van bestuurders en volksvertegenwoordigers op straat of in de privéomgeving.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw