Victor Pak

In 2024 weer Biden tegen Trump? Alsjeblieft niet

23 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Worden de presidentsverkiezingen van 2024 een herhaling van de strijd in 2020 tussen Joe Biden en Donald Trump? Beide seniore heren lijken niets liever te willen. Politiek spektakel gegarandeerd, maar de Verenigde Staten zijn beter af zonder beiden, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

In november gaan de Amerikanen weer naar de stembus. Ze stemmen dan over lokale referenda en parlementen, alle leden van het Huis van Afgevaardigden en eenderde van de Senaat. De stembusgang op 8 november dreigt te worden overschaduwd door presidentieel campagnegeweld.

Trump wil weer kandidaat
zijn in 2024

Hoewel het een traditie is dat presidentiële campagnes pas na de tussentijdse verkiezingen op stoom komen, trekt ex-president Donald Trump zich daar (natuurlijk) niets van aan. Hij zou overwegen om zich al in september kandidaat te stellen. In een recent interview liet hij weten dat hij zijn keuze heeft gemaakt en alleen nog twijfelt over de datum van de officiële aankondiging.

Twijfel hoeft er dus niet langer te zijn: Donald Trump is opnieuw presidentskandidaat in 2024. Trump wil revanche, gemotiveerd door het waanidee dat hij de vorige verkiezingen onterecht verloor en dat de winst hem is afgenomen door kwade krachten – terwijl de kiezer hem gewoon zat was.

Voor de huidige president Joe Biden werkt het als een katalysator. Terwijl hij eerst nog aarzelde om uit te spreken dat hij ook in 2024 kandidaat wil zijn, lijkt dat nu vast te staan. Onlangs zei Biden dat hij zeker ‘niet teleurgesteld’ zal zijn als de verkiezingen in 2024 uitdraaien op een herhaling van die in 2020.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Biden kan de verleiding van een rematch niet weerstaan

Geen gekke uitspraak van de zittend president, want Biden is afhankelijk van Trump. Zijn eigen populariteit is tot een dieptepunt gedaald, maar uit menige peiling blijkt dat Biden in 2024 alleen kan winnen van uitgerekend zijn voormalige opponent Trump. Van andere Republikeinse presidentskandidaten zou Biden kansloos verliezen.

Op de dag van de verkiezingen is Biden 82 jaar oud, Trump telt dan 78 levensjaren. Twee bejaarden zouden tegenover elkaar staan in de strijd om het belangrijkste ambt van een land met als gemiddelde pensioenleeftijd 64 jaar.

Oude politici houden Amerika in hun greep

Aan Biden, die recent nog van zijn fiets viel, is de ouderdom af te zien, en ook Trump is niet meer op zijn scherpst. Als president gaf Trump een bespottelijk interview waarin hij het rijtje ‘Person, Woman, Man, Camera, Tv’  opdreunde als bewijs van zijn cognitieve vaardigheden.

In de Amerikaanse politiek domineren politici van seniore leeftijd. De gemiddelde leeftijd in de Senaat is 63,9 jaar en in het Huis van Afgevaardigden 58,3 jaar. Het huidige Congres is het oudste in twintig jaar. Opvallend, want de gemiddelde leeftijd van alle Amerikanen stijgt nauwelijks. Die ligt nu op 38,5 jaar, terwijl hij in 2018 38,2 jaar was.

Voor zowel de Democraten als Republikeinen is een hernieuwde kandidatuur van beide senioren een gemiste kans. In beide partijen staan jongere, getalenteerde politici klaar om in 2024 te strijden om het presidentschap. Zij verdienen een kans om Amerika uit de greep van oudere politici te bevrijden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.