Zihni Özdil Premium Corner

Dat Kamer zich verschuilt achter Bergkamp, is cadeautje voor Baudet

22 januari 2022Leestijd: 6 minuten

Tweede Kamerleden moeten zelf FVD inhoudelijk klem zetten, schrijft Zihni Özdil. Dat ze zich verschuilen achter de Kamervoorzitter is niet alleen laf, maar ook het grootste cadeau aan Thierry Baudet.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

De grondleggers van de Nederlandse Tweede Kamer hadden in 1815 de functie van voorzitter bewust klein gehouden, schrijft politiek historicus Carla Hoetink in haar dissertatie. Het was een weloverwogen correctie op de geschiedenis: de Kamervoorzitter moest zich niet gaan gedragen als de eigengereide raadpensionarissen uit de tijd van de Republiek.

Rol Kamervoorzitter: procesbegeleider, geen scheidsrechter

Sinds 1815 is de rol van de Nederlandse Kamervoorzitter, ondanks dat de bevoegdheden zijn toegenomen, ingebed in die traditie: boven de partijen staan en niet betrokken raken bij de politieke inhoud van de debatten. De middelen zijn dus beperkt, zoals Victor Pak schrijft.

Simpel gezegd: de Nederlandse Kamervoorzitter is een procesbegeleider en geen scheidsrechter.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Niettemin maken ook Nederlandse Kamervoorzitters af en toe een verkeerde inschatting. Een bekend voorbeeld is hoe SP-kamerlid Jan Marijnissen in de jaren negentig aan het eind van een lang debat voor het eerst wilde interrumperen. De Kamervoorzitter maande hem kort te zijn, omdat het debat al veel te lang – toen was dat nog slechts drie uur – duurde. Marijnissen maakte bezwaar:

‘Voorzitter dit is de eerste interruptie die ik pleeg. Even rustig. Even dimmen. (Laat me) even een vraag stellen.’

De voorzitter vroeg Marijnissen om zijn woorden terug te nemen. Marijnissen weigerde, en de voorzitter liet de boel vervolgens begaan. Maar het werd alsnog groot: ff dimmen zorgde voor veel ophef in de landelijke media.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar wat was nou daadwerkelijk het probleem? Als Marijnissen ‘even dimmen’ had gezegd in de taal van de elites – ‘ik verzoek u, gezien het feit dat dit mijn eerste vraag is, om uw strengheid te temperen’ – was er niks aan de hand geweest. Niet de inhoud van ‘even dimmen’, maar de gapende kloof tussen de taal van de elite en die van de gewone burger zorgde voor reuring in een, zeker in vergelijking met andere democratieën, buitengewoon tamme en brave debatcultuur.

Totale paniek in parlement over uitlatingen FVD-Kamerleden

Lees ook deze column van Zihni Özdil terug:

Baudet is het product van lamlendigheid Nederlandse debatcultuur

Wie de geschiedenis van de rol van de Nederlandse Kamervoorzitter in acht neemt, zal de afgelopen weken met verbazing hebben gekeken naar de totale paniek in het parlement omtrent de uitlatingen van FVD-Kamerleden.

In het bijzonder de oproep tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ en een pleidooi voor ‘toekomstige tribunalen’ waar iedereen die verantwoordelijk is voor ‘crimineel beleid’ – in de FVD-ideologie is dat het Nederlandse coronabeleid – berecht zal worden.

Kamerleden van veel andere partijen verdringen elkaar om Kamervoorzitter Vera Bergkamp te kastijden, omdat ze niet ‘ingrijpt’ .

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.