Baudet is het product van lamlendigheid Nederlandse debatcultuur

20 november 2021Leestijd: 5 minuten
FVD-leider Thierry Baudet in Purmerend met de 'Vrijheidskaravaan'. Foto: ANP.

Om de plotse morele paniek over Forum voor Democratie moet Zihni Özdil grinniken. FVD-leider Thierry Baudet is altijd eerlijk geweest over zijn ideeën, maar niemand wilde het over de inhoud hebben.

Moslims worden in onze huidige maatschappij buitengesloten zoals dat ook gebeurde met Joden in de jaren dertig van de vorige eeuw, aldus toenmalig PvdA-leider Job Cohen in 2010.

Kamerleden van DENK vergelijken stelselmatig de situatie van moslims in Nederland met die van Joden in de Tweede Wereldoorlog, al is deze politieke partij zelf ook niet vies van het aanwakkeren van antisemitisme.

Wie een goed geheugen heeft, herinnert zich hoe zelfs prominenten als Frits Bolkestein, Paul Scheffer en Pim Fortuyn door linkse duiders in dezelfde adem werden genoemd met de Tweede Wereldoorlog. Sterker nog: ik weet niet anders dan dat elke kritiek op de multiculturele samenleving in verband werd gebracht met de Jodenvervolging.

Links verdedigde reactionaire waarden van rechts

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Veel persoonlijke anekdotes daarover. Zo vroegen drie opkomende jonge witte linkse intellectuelen mij in 2011 mee te werken aan een nieuwe linkse denktank. Goed idee vond ik dat, want toen al maakte ik me veel zorgen over de rechtse, neoliberale omwenteling in Nederland.

De drie jonge witte intellectuelen fulmineerden bij mij thuis tegen de opkomst van rechts. Van neoliberalisme tot reactionaire culturele waarden: wij moesten daarop een antwoord formuleren, vonden ze. Dat vond ik ook. Maar het ging helemaal mis toen ik zei dat het cruciaal is dat een nieuwe linkse denktank consistent is. Dat we dus net zo hard moesten zijn tegen rechtse, reactionaire stromingen van kleur die in Nederland hun tentakels hebben uitgespreid. ‘Jongens en meisjes die apart zitten in weekendscholen, antisemitisme, homohaat, neoliberaal kapitalisme, enzovoort,’ somde ik hun strapatsen op.

Moeiteloos waren de drie jonge witte linkse intellectuelen in één klap voorstander van rechtse, reactionaire waarden. De enige vrouw in het gezelschap zei nota bene: ‘Wat is er mis met gendersegregatie als die mensen dat zelf willen?’ Een ander zei: ‘Het is toch begrijpelijk dat die mensen antisemitisch worden, gezien wat Israël allemaal doet? Moslims zijn de nieuwe Joden!’ Mijn pogingen om ze te overtuigen, kapten ze af. Ze wilden het gewoon niet horen. Ik heb ze toen vriendelijk verzocht mijn huis te verlaten. ‘Succes, maar ik ga mijn eigen weg,’ zei ik.

Veel linkse mensen zijn benepen kwezels der lage verwachtingen

Lees hier het volledige verhaal

Thierry Baudet: ‘Je zus met een neger?’Baudet

U mag weten dat ik het prima vind dat veel linkse mensen in Nederland volstrekt benepen kwezels der lage verwachtingen zijn als het om allochtonen gaat. Dat past in een vrij land. Maar, in een vrij land dat ook nog eens een gezonde democratie is, volgt daaruit een inhoudelijk debat.

Laat dat laatste nou steeds onmogelijk zijn in Nederland. Je mocht nooit doorvragen bij al die zogenaamd progressieve mensen. Ze wilden niet horen dat de nazi’s in de jaren dertig stelselmatig alle rechten van Joden afpakten, terwijl nu in Nederland de islam – zelfs de fascistische interpretaties, gesteund door machtige landen in het Midden-Oosten – ruim baan krijgt, inclusief subsidies. Zelfs de Grijze Wolven, letterlijk Turkse nazi’s, krijgen anno 2021 nog steeds gemeentelijke subsidie ter bevordering van ‘de integratie’. Hoe gaat die vergelijking met de Jodenvervolging dan op?

Maar zover kwam het dus niet.

Vergelijking met Joden door Baudet is plots ongepast

Forum voor Democratie (FVD) vergelijkt de behandeling van ongevaccineerden met de behandeling van Joden in de Tweede Wereldoorlog. En, simsalabim, moeiteloos vinden dezelfde mensen die moslims als ‘nieuwe Joden’ bestempelden opeens dat die vergelijking ongepast is.

Alweer volgde geen inhoudelijke tegenspraak. Ook al is het niet zo moeilijk om met FVD’ers in debat te gaan en aan te tonen dat hun vergelijking mank gaat.

Je kunt alles zeggen over FVD-leider Thierry Baudet, maar niet dat hij zijn ideeën altijd voor zich heeft gehouden. Zijn dissertatie uit 2012 is een directe recycling van de intellectuele fundamenten van het fascisme. Daarin schrijft Baudet dat hij het Neurenberg-tribunaal illegitiem acht omdat het ex post facto misdaden tegen de menselijkheid definieerde. Maar omdat sindsdien misdaden tegen de menselijkheid wel zijn gedefinieerd, vindt hij het logisch nu wel mensen op basis daarvan te vervolgen in een tribunaal.

Baudet propageert al tien jaar het fascisme

Baudets kritiek op ‘atonale muziek’ was een kernpunt van de nazikritiek op Entartete Kunst (ontaarde kunst). ‘Omvolking’ is de basis van de antisemitische samenzweringstheorie dat ontwortelde Joden in de diaspora het Arische ras willen vervangen, door massa-immigratie. Europa ‘dominant blank’ willen houden, zou verder geen uitleg moeten behoeven. De term ‘boreaal’ betekent ‘noordelijk’, maar is door onder anderen antisemiet en Holocaust-ontkenner Jean-Marie Le Pen het politieke discours ingebracht als een codewoord voor ‘Arisch’. We worden ‘ondermijnd’ door de media, kunstenaars, leraren, wetenschappers en de linkse politiek, zegt Baudet al tien jaar lang.

U mag ook weten dat ik al sinds 2012 stukken schrijf waarin ik wijs op het fascisme in het gedachtegoed van Baudet. Geen enkele krant wilde ze publiceren. Zelfs niet nadat Baudet op de neonazistische IJzerwake zijn gastheren had geprezen. NRC, Buitenhof, VARA: Baudet kreeg overal een plek en een podium zonder inhoudelijke tegenspraak.

Daarom moet ik deze week enorm grinniken over de morele paniek inzake FVD. Doordat Pepijn van Houwelingen (FVD) tijdens een debat in de Tweede Kamer, dat over iets totaal anders ging, voor de zoveelste keer door  Sjoerd Sjoerdsma (D66) werd bevraagd over Baudets Tweede Wereldoorlog-vergelijkingen, raakte Van Houwelingen geïrriteerd.

Morele paniek weer losgebarsten na opmerkingen Van Houwelingen

‘Met welke periode wilt u de behandeling van ongevaccineerden, inclusief apartheidspas, dan wel vergelijken?’ probeerde Van Houwelingen nog. Sjoerdsma reageert niet inhoudelijk, maar valt hem aan: ‘Maar als de heer Van Houwelingen niet het lef heeft om die woorden hier te herhalen in het parlement of er afstand van te nemen, dan is hij zijn titel als Kamerlid niet waard.’ Van Houwelingen bijt terug: ‘Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen.’

Lees ook dit commentaar van Fleur Verbeek terug: Forum is er op uit om Nikki Sterkenburg monddood te maken

En ja hoor, als een gebroken plaat is de Nederlandse kakofonie van morele paniek weer losgebarsten. Omdat een FVD’er iets zegt wat Baudet al tien jaar in alle openheid propageert. Niemand weerlegt inhoudelijk het bizarre idee van tribunalen. Niemand vraagt door. Nee, het publieke debat in Nederland gaat over hoe je de FVD het best kunt verwijderen uit de Tweede Kamer, dan wel helemaal verbieden.

Zoomen we uit, dan zien we hier de totale lamlendigheid van de Nederlandse debatcultuur. Baudet is daarvan simpelweg een van de producten.

En dan ben ik nog mild. Want in essentie heeft Nederland geen debatcultuur, maar is het een immer doordraaiend carrousel van morele paniek. Gevolg is dat we als samenleving nooit verder komen. Mij rest niks anders dan moedeloos door grinniken.