Nicolette van den Hout

Bitcoin is een zegen – voor sommige landen dan

27 januari 2022Leestijd: 2 minuten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat El Salvador de bitcoin niet meer als wettelijk betaalmiddel gebruikt. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wil, net als China eerder, de munt zelfs in de ban doen. Voor de inwoners van instabiele landen is de bitcoin juist een zegen, schrijft Nicolette van den Hout.

Te beginnen met El Salvador. De president van dat land, Nayib Bukele Ortez, voerde in september vorig jaar de bitcoin in als wettig betaalmiddel, naast de Amerikaanse dollar. Het IMF reageerde geschokt en schortte de onderhandelingen over een financieel noodpakket op. De onderhandelingen gaan pas verder als de bitcoin geen wettig betaalmiddel meer is. Een voorwaarde waarvan Bukele overigens niet onder de indruk is.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In Turkije is geen enkele cryptomunt een wettig betaalmiddel, toch stappen veel Turken in stablecoins – cryptomunten die zijn gekoppeld aan een valuta, zoals de dollar of euro. Het is voor de Turken een manier om zich te beschermen tegen de inflatie en volatiliteit van de lokale munt, de lira. Erdoğan heeft de oorlog aan de cryptomunten verklaard en werkt aan een wet die de handel erin verbiedt.

Crypto is populair in instabiele landen

Maar er zijn meer landen waar cryptomunten, in het bijzonder de bitcoin, veel worden gebruikt. In het Midden-Oosten is het volume aan cryptotransacties met 1.500 procent gestegen ten opzichte van 2020, blijkt uit een rapport van Chainalysis, dat de cryptotrends in de gaten houdt. Ook in Afrika en Latijns-Amerika worden veel cryptomunten gekocht.

Lees ook dit omslagverhaal: 37 vragen over crypto: wat u moet weten als u nu nog wilt instappen

Waarom juist daar? Het zijn landen waar veelal dictators aan de macht zijn, met veel criminaliteit, een hoge inflatie en een instabiele nationale munt is. Daar komt nog bij dat in Afrikaanse landen veel mensen geen toegang hebben tot een bankrekening, maar wel tot internet, en zo cryptomunten kunnen kopen.

In het Westen is het makkelijk oordelen

In het Westen wordt de bitcoin met argusogen bekeken en volop gewaarschuwd voor de risico’s – en terecht. Maar in het Westen is het makkelijk praten met een stabiele euro of dollar, brede toegang tot bankrekeningen en brood op de plank. Mensen in instabiele landen hebben deze zekerheden niet en voor hen is de bitcoin een zegen. Het geeft ze meer financiële zekerheid dan de eigen munt. Zelfs met de enorme koersdalingen waar bitcoin en andere cryptomunten nu mee te maken hebben.

Het is voor hen dus fijn dat er een alternatief is, al is dat alternatief niet zonder risico’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.