Premium Lock 37 vragen over crypto: wat u moet weten als u nu nog wilt instappen

10 januari 2022Leestijd: 14 minuten
Foto: Ulrich Baumgarten

Cryptomunten staan voor een radicaal ander geldsysteem. Steeds meer mensen gebruiken ze. De markt groeide afgelopen jaar naar 1,7 biljoen euro. Op zoek naar rendement stappen velen vaak onbezonnen in.

1. Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten zijn digitale munten die losstaan van het bestaande geldsysteem. Het bekendste voorbeeld is de bitcoin. De munten kunnen direct van de ene naar de andere partij worden overgemaakt, zonder tussenkomst van een bank. De techniek die dit mogelijk maakt en waarmee munten worden gemaakt, heet blockchain.

Luister ook de podcast met auteur Nicolette van den Hout (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Wat is blockchain?

Blockchain is een soort digitaal grootboek dat niet centraal op één computer is opgeslagen, maar decentraal op alle deelnemende computers. In dit grootboek worden transacties via een algoritme gecontroleerd en opgeslagen als ze aan de vooraf afgesproken voorwaarden voldoen. Dit kunnen allerlei transacties zijn, waaronder die van cryptomunten.

Lees dit omslagverhaal terug: Cryptovaluta: hype of hoop?

Je kunt met deze techniek ook gegevens uitwisselen tussen twee partijen, zoals contracten en eigendomsbewijzen, en die vervolgens digitaal ondertekenen. Hierdoor is de tussenkomst van een derde partij zoals een notaris overbodig.

De informatie wordt versleuteld opgeslagen in een zogenoemd blok. In een blok dat daarna wordt gemaakt met nieuwe gegevens, staat informatie over het vorige blok. Eenmaal opgeslagen in een blok, zijn de gegevens erin niet meer aan te passen. Al die blokjes vormen een ketting aan informatie: de blockchain.

3. Sinds wanneer zijn er ­cryptomunten?

De allereerste cryptomunt is de bitcoin. Op 31 oktober 2008 plaatste Satoshi ­Nakamoto een whitepaper waarin hij of zij – Satoshi’s identiteit is nog altijd onbekend – uitlegt hoe er met een digitale munt (bitcoin) direct geld van de een naar de ander kan worden overgeschreven, zonder derde partij. Op 9 januari 2009 werd de software gelanceerd waarmee iedereen bitcoins kan maken, bewaren, versturen en ontvangen.

4. Met welk doel is de bitcoin in het leven geroepen?

Bitcoin ontstond tijdens de kredietcrisis in 2008, toen overheden banken moesten redden van de ondergang. Daarom ontwierp Nakamoto een geldsysteem waarmee geld rechtstreeks kan worden overgemaakt van de ene naar de andere partij, zonder tussenkomst van een bank.

Standbeeld van Satoshi Nakamoto in Hongarije. Foto: Janos Kummer/Getty Images

Een andere voorwaarde was dat het geldsysteem van niemand is, losstaat van overheden en centrale banken en de instrumenten waarmee ze de waarde van een munt kunnen beïnvloeden. Daarom wordt dit een decentrale munt genoemd.

5. Wie maakt cryptomunten?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw