Premium Lock Waarom investeerders terughoudend zijn als een vrouw aan het roer staat van een start-up

16 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Foto: Tim Buiting

Investeerders zijn terughoudend als een vrouw aan het roer staat van een startend techbedrijf. Met als gevolg dat vrouwen minder geld ophalen. Waarom is dat zo? En hoe kan het worden opgelost?

Niet worden gezien als serieuze ondernemer, maar worden weggezet als schattig meisje. Of tijdens investeringsrondes te horen krijgen dat je geen geldverstrekker zult vinden, mede doordat je vrouw bent.

Het overkwam Thalita van Ogtorp en Diane Janknegt (zie ‘We werden weggezet als schattige meisjes met een vintage boetiekje’ en ‘Je moet een enorm dikke huid hebben’). Zij ondervonden, net als Merel Boers, dat het als vrouw extra moeilijk is om investeerders te vinden om een start-up te laten groeien.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Slechts 6 procent ging naar start-ups met een gemengd team

Het is geen onderbuikgevoel. In 2020 werd voor 2 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse start-ups. Slechts 6 procent ging naar start-ups met een gemengd team of een team met alleen vrouwen, blijkt uit cijfers van Techleap.nl.

Techleap is een non-profitorganisatie, opgericht in 2019 en gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, om de start-upsector in Nederland te verbeteren voor tech-start-ups en tech-scale-ups. De organisatie is ook bekend door het boegbeeld prins Constantijn. Dit jaar worden de cijfers geactualiseerd, maar significante verbetering voor vrouwen ziet Techleap nog niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw