Ondernemers Premium Corner

Waarom investeerders terughoudend zijn als een vrouw aan het roer staat van een start-up

16 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Investeerders zijn terughoudend als een vrouw aan het roer staat van een startend techbedrijf. Met als gevolg dat vrouwen minder geld ophalen. Waarom is dat zo? En hoe kan het worden opgelost?

Niet worden gezien als serieuze ondernemer, maar worden weggezet als schattig meisje. Of tijdens investeringsrondes te horen krijgen dat je geen geldverstrekker zult vinden, mede doordat je vrouw bent.

Het overkwam Thalita van Ogtorp en Diane Janknegt (zie ‘We werden weggezet als schattige meisjes met een vintage boetiekje’ en ‘Je moet een enorm dikke huid hebben’). Zij ondervonden, net als Merel Boers, dat het als vrouw extra moeilijk is om investeerders te vinden om een start-up te laten groeien.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Slechts 6 procent ging naar start-ups met een gemengd team

Het is geen onderbuikgevoel. In 2020 werd voor 2 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse start-ups. Slechts 6 procent ging naar start-ups met een gemengd team of een team met alleen vrouwen, blijkt uit cijfers van Techleap.nl.

Techleap is een non-profitorganisatie, opgericht in 2019 en gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, om de start-upsector in Nederland te verbeteren voor tech-start-ups en tech-scale-ups. De organisatie is ook bekend door het boegbeeld prins Constantijn. Dit jaar worden de cijfers geactualiseerd, maar significante verbetering voor vrouwen ziet Techleap nog niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.