Hoe schoon zijn windturbines?

12 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Windmolens langs de A6 bij Urk. Foto: Mischa Keijser /De Beeldunie

Windmolens moeten bijdragen aan een minder snelle opwarming van de aarde. Maar hoe ‘schoon’ en CO2-vrij zijn ze eigenlijk?

Om te beginnen zijn windturbines natuurlijk veel schoner dan olie en gas. Maar geheel CO2-vrij zijn ze nog niet, en dat zit ’m vooral in de bouw en afbraak. EW deed eigen onderzoek en heeft de bouw en de kosten van een windmolen in beeld gebracht, van de wieg tot het graf.

Meeste CO2-uitstoot tijdens de bouw van windmolens

De productie van een turbine kan acht tot twaalf maanden duren. In deze fase komt de meeste CO2 vrij van de hele levensloop van de molen. Bij de winning van de benodigde grondstoffen, zoals koper en ijzer, ontstaat bovendien milieu­schade in de winningslanden, signaleerde Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen in 2018. Daarnaast gebruiken de installatieschepen en vrachtwagens die de onderdelen vervoeren, fossiele brandstof. Ook de bouw ter plekke, waar wordt gegraven voor netwerkaansluitingen, geasfalteerd voor wegen en gestort voor de fundering, kan CO2-neutraler.

Tijdens de operationele fase, als de molen draait, wordt er niet veel CO2 uitgestoten. Het zit ’m dan vooral in het ritje met de auto, of de tocht van het schip dat voor onderhoud naar de molen moet.

Na 25 tot 30 jaar is een windmolen aan het eind van zijn gebruiksduur. Maar vaak wordt hij al na 12 tot 18 jaar vervangen, zodat er een grotere, efficiëntere molen kan worden geplaatst. Er zijn verschillende afvalroutes – van recyclen tot afvoeren naar het buitenland. Maar hoe je het ook wendt of keert, ook daar komen weer grote machines en CO2-uitstotende verwerkingsbedrijven bij kijken. Daarnaast zijn de tot nu toe gebruikte wieken niet recyclebaar.

Zijn windturbines schoon?

Nee, de windindustrie is niet CO2-vrij, maar kan dat wel worden zodra de industrie ook volledig duurzaam is. Bovendien is de zogenoemde energieterugverdientijd van windmolens laag – nog geen jaar. Dat betekent dat een turbine binnen een jaar dezelfde hoeveelheid groene energie heeft opgewekt als het aan grijze energie heeft gekost.

Lees ook het omslagverhaal, met daarin alles over de CO2-uitstoot en wat de branche eraan doet om die te verminderen.

Maar ook hoe lang het duurt voordat een windturbine daadwerkelijk operationeel is en hoeveel het kost, van wieg tot graf.