René van Rijckevorsel Premium Corner

Snel einde crisis Wit-Rusland is succes van Brussel én Berlijn

19 november 2021Leestijd: 2 minuten

De crisis aan de grens tussen Wit-Rusland en de Europese Unie lijkt voorlopig bezworen. Door dreiging en actie (Brussel) en diplomatie (Berlijn). Maar de EU moet wel de rug recht houden en niet alsnog migranten uit Wit-Rusland opnemen, schrijft René van Rijckevorsel.

Dat diplomatie werkt, zeker in combinatie met spierballenvertoon van de Europese Unie (EU), bewijst de snelle de-escalatie aan de Pools-Wit-Russische grens van de laatste dagen.

Meer van René van Rijckevorsel over dit onderwerp: Hybride aanval ‘by proxy’ van Moskou op EUMigratiecrisis

Het bewind in Minsk heeft gisteren, 18 november, laten weten dat het geïmproviseerde migrantenkamp aan de grens tussen de twee landen is ontruimd. Er zijn al meer dan 400 Koerdische Irakezen op een repatriëringsvlucht gezet, die 18 november in Erbil landde.

Veel andere migranten die zich illegaal een weg probeerden te banen naar de Europese Unie, zijn verplaatst naar opvanglocaties in Wit-Rusland en zullen later worden teruggestuurd. De menselijke wapens van Loekasjenko lijken ontmanteld.

Merkel zocht direct contact met Loekasjenko

Met dank aan Angela Merkel. Op 11 november zocht de Duitse bondskanselier direct telefonisch contact met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.