Victor Pak

Bij nieuwe coronagolf heeft Biden geen maatregelen meer over

27 november 2021Leestijd: 3 minuten

Donderdag 25 november vierden Amerikanen met vrienden en familie weer zorgeloos Thanksgiving. De agressieve corona-aanpak van president Joe Biden boekt een voorzichtig succesje, ten koste van nog meer polarisatie, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Thanksgiving is een van de leukste Amerikaanse tradities die er zijn. Het dankzeggen voor de goede dingen des levens maakt iedereen een beter mens, maar gedurende de pandemie werd de traditionele kalkoen noodgedwongen in kleine kring genuttigd. Dit jaar gaan de Amerikanen er weer op uit: het aantal reizigers per vliegtuig evenaarde bijna het recordjaar 2019. Ook de traditionele parades gingen in veel dorpen en steden weer door.

Biden zetten grof geschut in tegen coronavirus

Voor president Joe Biden is het een klein succes in de strijd tegen het coronavirus. Eerder verklaarde hij te vroeg de strijd voor gewonnen. Biden wilde dat Onafhankelijkheidsdag op 4 juli ook de bevrijding van het coronavirus zou zijn, maar hij kreeg het niet voor elkaar. In augustus en september moest het Amerikaanse zorgpersoneel een nieuwe opleving van het virus bestrijden. Inmiddels zijn ruim 700.000 Amerikanen door het virus gestorven.

De oorzaak van de laatste golf was te wijten aan de lage vaccinatiegraad in de Verenigde Staten. In juli had nog geen 70 procent van de volwassen Amerikanen een eerste prik gehad. Daarom zette Biden vanaf begin september grof geschut in. Naast booster-prikken en vaccins voor jonge kinderen werd vanuit Washington D.C. de ene na de andere vaccinatieverplichting afgevaardigd.

Rechter gaat over strenge vaccinatieverplichting oordelen

Zo moet iedere federale ambtenaar zijn gevaccineerd, anders dreigt ontslag. 96,5 procent van de drieëneenhalf miljoen ambtenaren leefde de regel voorlopig na. In de rechtbank woedt een strijd om een nog veel omvangrijkere vaccinatieverplichting.

Biden wil voor elk bedrijf met meer dan honderd personeelsleden een vaccinatie- of testverplichting invoeren. Wie niet volledig is gevaccineerd, moet zich wekelijks laten testen. De regering van Biden is voor de rechter gedaagd en die gaat oordelen of de overheid hiermee te ver gaat. Tot de uitspraak is de regel opgeschort, tegen de wens van Biden in.

De keuze voor vaccinatieverplichtingen is een van de laatste middelen die Biden kon inzetten om de vaccinatiegraad te verhogen. Het aantal mensen dat zich voor het eerst liet prikken, is aanzienlijk gestegen, maar de polarisatie rondom het virus neemt ook toe.

Toegenomen polarisatie zit bestrijding in de weg

In oktober stierven in districten waar Trump ten minste 60 procent van de stemmen won in 2020 drie keer zoveel mensen als in districten waar Biden dat stemmenpercentage haalde. Ongevaccineerden identificeren zichzelf steeds vaker als Republikein. In mei zag 42 procent van de ongevaccineerden zich zo, in oktober was dat tot 60 procent gestegen.

Het virus houdt alleen geen rekening met partij-identificatie en is nog niet onder controle. Er liggen bijna 50.000 Amerikanen in het ziekenhuis met de ziekte en dagelijks worden zo’n 90.000 besmettingen en 1.000 doden geteld.

Met de winter in aantocht dreigt een nieuwe piek die Biden nauwelijks kan bestrijden. Hij heeft zijn zwaarste middelen ingezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.