Victor Pak

Hoe gevaccineerd Amerika zijn geduld verliest met de niet-gevaccineerden

30 juli 2021Leestijd: 3 minuten

Zelfs de Verenigde Staten zetten vaccinatiedwang nu in om de inentingsgraad op te krikken. De snel oprukkende Deltavariant zorgt in diverse regio’s voor overvolle ziekenhuizen. Dat zelfs Republikeinen zich nu uitspreken vóór het vaccin, kan meer opleveren dan de door Biden genomen maatregelen, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Tijdens een persconferentie die veel weg had van een smeekbede, vroeg president Joe Biden zijn mede-Amerikanen om zich te laten vaccineren. ‘Doe het voor jezelf, voor de mensen van wie je houdt, voor je land,’ zei Biden met de droeve uitdrukking van een sint-bernard.

Amerika haalde het vaccinatiedoel niet dat Biden zich had gesteld voor
4 juli, Onafhankelijkheidsdag. De president hoopte dat 70 procent van de volwassen Amerikanen op die dag ten minste één prik zou hebben gehad. Het werkelijke percentage ligt nog ruim onder dat doel. Zo’n 60 procent van de volwassen Amerikanen is nu volledig gevaccineerd.

Grote verschillen tussen de staten dwingen Biden tot extra maatregelen

Tussen de staten onderling bestaan grote verschillen in vaccinatiegraad. In het noordoostelijk gelegen Vermont is 67 procent van de volwassenen volledig ingeënt, in de zuidelijke staat Mississippi nog slechts 34 procent.

Intussen grijpt de Deltavariant ook in de Verenigde Staten om zich heen. In de regio’s met een lage vaccinatiegraad zorgt dat voor veel problemen. Opnieuw liggen de ziekenhuizen vol, stervende mensen smeken of zij niet toch het vaccin nog kunnen krijgen.

Voor president Biden rest er geen andere weg dan in te grijpen. De gratis metrokaartjes, drank en loterijen hebben als beloning niet afdoende geholpen om de vaccinatiegraad op te krikken. Biden zet nu in op een financiële prijs: hij vroeg lokale overheden om net gevaccineerden omgerekend zo’n 80 euro cadeau te doen.

Het geduld raakt op met de ongevaccineerden

Ook wordt de kloof tussen gevaccineerden en ongevaccineerden dieper. Ambtenaren van de federale overheid, waaronder het leger, kunnen kiezen tussen twee opties. Eén: je laten vaccineren, of twee: je met regelmaat laten testen, een mondmasker dragen, afstand houden en reisbeperkingen. Miljoenen mensen krijgen te maken met die regelgeving. De Democratische staten New York en Californië nemen soortgelijke maatregelen.

Het strengere federale beleid is een nieuw voorbeeld van hoe het geduld met ongevaccineerden begint op te raken in de Verenigde Staten. Zelfs in The Land of the Free wordt het vaccin op steeds meer plekken verplicht. Bijvoorbeeld voor zorgpersoneel in veel ziekenhuizen, en voor studenten op tal van universiteiten als ze op de campus fysiek onderwijs willen volgen.

Ook bedrijven nemen maatregelen. Facebook en Google willen alleen nog gevaccineerde medewerkers op kantoor. Het moederbedrijf van FoxNews moedigt zijn medewerkers aan om een intern vaccinatiepaspoort te gebruiken en dagblad The Washington Post stelt het vaccin verplicht als arbeidsvoorwaarde.

Republikeinse steun is grootste winst voor vaccinatiegraad

Het is maar de vraag of dit alles genoeg zal zijn om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen naar de gewenste 80 tot 90 procent. De grootste winst is te halen uit een omslag bij de Republikeinse partij. Juist in landelijke en Republikeinse regio’s is de vaccinatiebereidheid laag.

Onder aanvoering van leider in de Senaat Mitch McConnell spreken steeds meer Republikeinen zich uit vóór het vaccin, dat nog is ontwikkeld tijdens het presidentschap van Donald Trump. McConnell overleefde als kind polio en zet geld uit zijn campagnekas in om in zijn thuisstaat Kentucky spotjes uit te zenden die pleiten voor vaccinatie.

De Republikeinse gouverneur Kai Ivey van Alabama liet vorige week al doorschemeren dat de houding in Amerika aan het veranderen is. ‘Ik heb alles gedaan wat ik kan doen. Het zijn de ongevaccineerden die ons teleurstellen.’ De vaccinatiegraad in Alabama behoort tot de laagste van het land.

Ivey’s woorden zeggen meer dan de smeekbede van Biden. Gevaccineerd Amerika wil door met zijn leven. Als dat moet zonder de niet-gevaccineerden, dan maar zonder. Die moeten vrezen voor uitsluiting en sociaal isolement. En voor besmetting met de Deltavariant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.