Eric Vrijsen Premium Corner

Wat bezielde spookrijder Mona Keijzer?

25 september 2021Leestijd: 3 minuten

Mona Keijzer (CDA) was natuurlijk niet meer te handhaven, schrijft Eric Vrijsen. Ze gedroeg zich als een ongeleid projectiel en stookte in de licht ontvlambare kwestie van de coronapas, sinds zaterdag 25 september van kracht. En waarom eigenlijk?

In het interview met De Telegraaf waarin de staatssecretaris van Economische Zaken zich distantieerde van ‘de coronapas’, zegt ze: ‘Ik ben behalve staatssecretaris ook mens. Ik heb ondernemers in mijn familie.’ Goed punt. Een bewindsvrouwe die zich rekenschap geeft van wat er leeft in de samenleving en het bedrijfsleven. In het kabinet heeft ze de belangen van de kleine en middelgrote horecaondernemers geprobeerd te verdedigen. Ze kreeg haar zin niet. Toen had ze het principiële punt moeten maken en haar functie moeten neerleggen.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: De voor- en nadelen van het coronatoegangsbewijs

Politiek vandalisme gericht tegen Hugo de Jonge

Nu is het, zoals dat in het CDA zo mooi heet: ‘De honden blaffen, de karavaan trekt verder.’ Keijzer verwierp een kabinetsbesluit in een hypergevoelige kwestie en dat uitgerekend op de dag dat de coronapas van kracht werd. Dat is politiek vandalisme gericht tegen CDA-vicepremier en coronaminister Hugo de Jonge.

Het is ook ondoordacht. Mona Keijzer ging spookrijden op de snelweg. Daar vallen doden bij en meestal komt de spookrijder zelf als eerste om. Geert Wilders (PVV) was zaterdagochtend weer als eerste op en kondigde in alle vroegte op Twitter aan dat hij een Kamerdebat eist. Als een lid van het kabinet zegt dat een omstreden besluit ‘niet is uit te leggen’, dan kan een Kamerdebat inderdaad niet uitblijven.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.