Premium Lock De voor- en nadelen van het coronatoegangsbewijs

14 september 2021Leestijd: 5 minuten
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Foto: ANP.

Het einde van de verplichte 1,5 meter afstand markeert de start van het slotoffensief tegen corona. Aan het belangrijkste wapen, het coronatoegangsbewijs, mankeert nogal wat, schrijft Bram Hahn.

Sinds half maart 2020 is het devies om 1,5 meter afstand te houden. Het afschaffen van die regel, per 25 september, is misschien wel het krachtigste symbool dat de coronacrisis zijn eind nadert.

Daar staat wel een stevige nieuwe maatregel tegenover: de invoering van het coronatoegangsbewijs. Dat betreft een maatregel waar de Tweede Kamer zich eerder nog per motie tegen keerde, en waarvan minister Hugo de Jonge zelf eerder zei ‘dat we dat niet gaan doen’.

Veel ongenoegen over coronapaspoort

Er is ook veel ongenoegen onder de bevolking. Weliswaar lijkt het merendeel van de Nederlanders zich wel achter een tijdelijk coronapaspoort te willen scharen, er is ook veel tegenstand. Een peiling toonde dat slechts een kleine meerderheid van de Nederlanders achter zo’n toegangsbewijs staan. Een internetpetitie tegen invoering van de pas werd in twee dagen tijd al ruim 225.000 keer ondertekend.

De invoering van het coronapaspoort maakt in de visie van het kabinet de weg vrij voor meer versoepelingen. Het eind aan de 1,5 meter, en meer mogelijkheden voor bezoekers van de horeca, musea, sportwedstrijden, bioscopen, theater en meerdaagse evenementen.

Nog steeds moet de horeca om middernacht dicht

Maar er zitten weer tal van tegenstrijdigheden in het pakket. Cafés en restaurants moeten nu gaan controleren of gasten een geldige QR-code hebben, maar nog steeds moeten om middernacht de deuren dicht. De ratio achter die tijd was dat horecabezoekers met een slokje op de 1,5 meter niet in acht nemen. Maar nu die toch wordt afgeschaft, is het willekeur om ’s nachts de boel weer helemaal dicht te gooien. Holland Casino is een uitzondering, het bedrijf waarvan de nettowinst naar de Staat vloeit, mag wel tot 3.00 uur ’s nachts open blijven.

Nog zo een: het OMT heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat er geen doorslaggevend bewijs is voor het nut van mondkapjes. Om van het gezeur af te zijn, werden ze toch ingevoerd op plekken waar 1,5 meter afstand niet mogelijk was. Onder meer in het openbaar vervoer. Nu wordt de 1,5 meter afstand afgeschaft, maar blijft het mondkapje in trein en bus een vereiste.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn terug: Gemankeerd coronapaspoort gaat te verCoronapaspoort

Coronatoegangsbewijs heeft veel nadelen

Maar het meest heikele punt is toch wel het coronatoegangsbewijs. De invoering daarvan leidt tot hevige discussies. EW pleitte eerder tegen invoering. Want ook al zijn er zeker argumenten voor een systeem van toegangsbewijzen, de tegenargumenten tegen dit plan zouden zwaarder moeten wegen. Een overzicht van de plussen en minnen, en eerst nog even op een rij wat het coronapaspoort inhoudt:

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw