Formatie Premium Corner

Voor D66 en Sigrid Kaag is er geen weg terug

30 september 2021

D66-leider Sigrid Kaag zegt ‘vol overtuiging’ te willen onderhandelen met VVD, CDA en ChristenUnie. Ze streeft naar een kabinet dat ‘Nederland progressiever, genereuzer, opener en menselijker maakt’. PvdA en GroenLinks reageerden donderdag 30 september zuur op de D66-fractie, die na een half jaar vruchteloos formeren toch de bocht maakte naar een doorstart van het kabinet-Rutte III.

PvdA en GroenLinks zijn verbitterd. D66 liet de voorkeur vallen voor een coalitie waarin ook deze partijen zitting zouden nemen. Donderdagmorgen 30 september werd de D66-blokkade tegen ChristenUnie definitief opgeheven.

Kijk hier de verklaring van Sigrid Kaag terug (tekst gaat hieronder verder):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PvdA-leider Lilianne Ploumen sprak van ‘een pijnlijke doorstart voor iedereen die het anders wil. Onder Rutte III namen woningnood en armoede toe en de beleggers vierden feest. Wij gaan in de oppositie laten zien dat eerlijke keuzes mogelijk zijn.’

Jesse Klaver (fractievoorzitter GroenLinks) liet weten: ‘Dit kabinet heeft de wooncrisis, de klimaatcrisis en de ongelijkheid niet opgelost. Waarom zou dat bij voortzetting van deze coalitie anders zijn? Wat Nederland nodig heeft, is verandering. Dit is meer van hetzelfde.’

Geen weg meer terug voor D66

Opvallend in de reacties op de stap van D66 is dat iedereen lijkt te veronderstellen dat de nu op gang komende coalitieonderhandelingen ook daadwerkelijk tot een kabinet-Rutte IV leiden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.