Jeroen van Wensen Premium Corner

Bedrijfsleven betaalt de rekening met het nettoloon van de werknemer

27 september 2021

Den Haag doet alsof het bedrijfsleven opdraait voor het extra budget dat defensie, zorg en de politie krijgen. Maar dat klopt niet helemaal, schrijft Jeroen van Wensen, want werknemers betalen de rekening. Die houden volgend jaar netto minder over van hun salaris.

De Tweede Kamer stortte zich tijdens de debatten over de Miljoenennota op het zogenoemde BIK-potje van 2 miljard euro. Het kabinet had ervan zelf al 1 miljard weggegeven. Binnen een mum van tijd verdween ook het andere miljard: meer geld voor onder meer zorg, politie en defensie. Betaald door het bedrijfsleven, luidde de boodschap van kabinet en Kamer.

Muisstille Tweede Kamer

Het probleem is alleen dat bedrijven niet opdraaien voor het verdwijnen van het BIK-potje. Werknemers daarentegen wel. Maar geen Kamerlid merkte dat op tijdens de tweedaagse debatsessie. Niet op woensdag 22 september, niet op donderdag 23 september.

Om bedrijven ook tijdens de coronacrisis te laten investeren, zou er de zogeheten BIK-regeling komen, de Baangerelateerde Investeringskorting van 2 miljard euro per jaar. Kort gezegd zou een investering in bijvoorbeeld een machine leiden tot een korting op de loonkosten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.