Jelte Wiersma Premium Corner

Klimaatbeleid? Dankzij Ed Nijpels gaan we net als hij aan de diesel

03 augustus 2021

Voortgangsoverlegvoorzitter Ed Nijpels (VVD) van het Klimaatakkoord reed als commissaris van de Koningin in Friesland vele tienduizenden kilometers per jaar in dieselauto’s. Door het klimaatbeleid dat hij aanjaagt, raken ook zijn medeburgers aan de diesel, schrijft Jelte Wiersma. Overal in het land is stroomuitval en worden nieuwe huizen en bedrijfsgebouwen niet meer aangesloten op het stroomnet wegens tekorten. Her en der worden al dieselgeneratoren ingezet.

De kabelbaan op het Floriade-terrein in Almere draait op een dieselaggregaat. Op het terrein ontbreekt afdoende elektrische infrastructuur. Het motto van de Floriade is ‘Growing Green Cities’. Van diesel en dus broeikasgassen wordt de wereld inderdaad groener. Planten, bloemen en bomen zijn dol op CO2. Maar dat bedoelde de organisatie natuurlijk niet. Ze willen duurzaamheid promoten en laten zien wat Nederland allemaal kan op dat gebied. Fossiele diesel is dat toch niet.

Overal in het land is of dreigt een gebrek aan stroom

Desondanks lijkt diesel en het fossiele broertje stookolie een grote toekomst te hebben. Overal in het land is of dreigt een gebrek aan stroom. Althans, de mogelijkheid om elektriciteit bij huizen en bedrijven te krijgen. De stroomproductie steeg in 2020 naar recordhoogte en Nederland is voor het eerst sinds 1981 van importeur exporteur geworden van stroom.

In Leeuwarden, Heerenveen en Amsterdam hebben bedrijven nu al te maken met stroomtekorten. Netwerkbedrijven geven eerlijk toe dat nieuwe huizen en bedrijven niet meer worden aangesloten of er rekening mee moeten houden dat ze de komende jaren minder of geen stroom krijgen. In de Leeuwarder nieuwbouwwijken Middelsee en De Werp krijgen twee nieuwe scholen niet genoeg stroom, een nieuw te bouwen Integraal Kindcentrum ook niet. Net als een zorginstelling en horeca.

Netbeheerder Liander meldde dat in Amsterdam-Noord geen ruimte is voor nieuwe supermarkten of horeca wegens te weinig netwerkcapaciteit. Mede doordat het kabinet besloot dat nieuwe huizen niet meer aan het aardgas mogen. Nieuwe huizen zijn daarom uitgerust met warmtepompen en die vragen heel veel stroom.

Het stroomnet is simpelweg vol

Ook bedrijven en particulieren die bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebben en alle elektriciteit die ze niet gebruiken, terugleveren aan het stroomnet, kunnen dat her en der niet meer doen. Het stroomnet is simpelweg vol.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.