Gertjan van Schoonhoven

Halsema en Grapperhaus, kom in RTL Boulevard met oorlogsverklaring

12 juli 2021

Hopelijk zitten de minister van Justitie en de burgemeester van Amsterdam vanavond eendrachtig in RTL Boulevard, schrijft Gertjan van Schoonhoven. En hopelijk hebben ze een plan bij zich. Beter nog: een oorlogsverklaring.

Het is pijnlijk om te moeten vaststellen, maar je kunt er niet omheen: de georganiseerde (drugs)misdaad doet in dit land wat zij wil. Lastige advocaten schakelt ze gewoon uit, lastige journalisten ook. En dat allemaal in de straten van hoofdstad Amsterdam, die zichzelf graag ziet als ‘een lieve stad’. Zou het? Dit weekeinde hoefde de georganiseerde (drugs)misdaad alleen maar even met een aanslag te dreigen, om alwéér een hatelijke morele overwinning te behalen.

Niet doorgaan van twee uitzendingen is een wrange nederlaag

Twee uitzendingen van RTL Boulevard – het programma dat vorige week dinsdag ‘zijn’ misdaadjournalist Peter R. de Vries mogelijk voor altijd bij een aanslag verloor – gingen afgelopen weekeinde niet door. Zaterdag niet wegens ‘ernstige bedreiging’, zondag had het na extra veiligheidsmaatregelen wel gekund, maar besloot de RTL-leiding zelf tot afgelasting van de uitzending. Dit om ‘het team van RTL Boulevard rust te geven’.

Dit besluit is vanuit het oogpunt van een werkgever alleszins te begrijpen, maar een wrange nederlaag is het wel. Voor de omroep en de programmamakers natuurlijk, maar ook voor Nederland als geheel. Een land waarin terreur verhindert dat journalisten hun werk vrijuit kunnen doen, houdt op een rechtsstaat te zijn. Zo simpel is dat.

Laat RTL Boulevard vanavond met daverend statement weer beginnen

De afgelastingen ongedaan maken, kan natuurlijk niet meer. Maar wat wel kan, is vanavond, maandag 12 juli, met een daverend statement weer beginnen. Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) en burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) bezochten de redactie van RTL Boulevard vorige week heel alert daags na de aanslag. Het zou mooi zijn als de gewezen advocaat en de gewezen criminoloog vanavond in de uitzending zitten. En dan niet met lege handen, maar met een oorlogsverklaring. Want daarvoor is het zo zoetjes aan toch wel een keer tijd in die lieve stad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.