Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Aanslag Peter R. de Vries is resultaat van wegkijken voor wetteloosheid

09 juli 2021

Gomorra aan de Noordzee is een kroniek van de aangekondigde wetteloosheid, schrijft Afshin Ellian. De wetteloosheid wordt veroorzaakt door wegkijkers. Zie hier wat de wetteloosheid voortbrengt: jongeren worden ingezet voor moordaanslagen. Het resultaat ligt voor ons: Peter R. de Vries, neergeschoten op klaarlichte dag. Amsterdam wordt gezien als hoofdstad van witwassen en georganiseerde misdaad in de Europese Unie.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

In 2019 werd de 44-jarige advocaat Derk Wiersum vermoord. De verontwaardiging was alom. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. Mocro Maffia kon Nabil B. niet omleggen – hij werd en wordt immers zwaar bewaakt. Eerst liquideerden ze daarom zijn broer om hem te dwingen zijn mond te houden. Zijn broer werd in 2018 door Shurandy ‘Andy’ S. (41) vermoord. Shurandy is tot 28 jaar cel veroordeeld voor het ‘genadeloos en kil’ liquideren van Reduan B.. Toen deze moord geen einde maakte aan de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de kroongetuige, besloot de maffia om de advocaat van Nabil B. om te leggen.

Aanslag lijkt nieuw hoofdstuk in proces tegen Taghi

Daarna trad Peter R. de Vries op als vertrouwenspersoon van Nabil B.. Hier speelde De Vries niet langer de rol van misdaadjournalist. Hij werd een onderdeel van het proces tegen Taghi en zijn bende. De Vries wilde immers een aanvaardbare overeenkomst tot stand brengen tussen het OM en Nabil B.. Dit impliceert weer dat de kroongetuige zijn onthulling tegen de hoofdverdachte Taghi ten overstaan van de rechter zou moeten doen. Het is nu te vroeg om met zekerheid te zeggen wie de opdrachtgever van de aanslag op Peter R. de Vries is. Maar de aanslag lijkt een een hoofdstuk te zijn uit dit nog niet afgeronde verhaal.

De strafrechtelijke waarheid rond de aanslag op Peter R. de Vries moet nog worden vastgesteld. Maar er zijn meerdere vormen van waarheidsvinding die hun eigen bewijsconstructie kennen. De strafrechtelijke waarheidsvinding leidt uiteindelijk tot een uitspraak: of vrijspraak, of veroordeling. De veiligheidswaarheid leidt daarentegen niet tot de criminalisering van personen, maar werpt licht op een toestand die veiligheidsrisico’s voor bepaalde personen of de samenleving oplevert. Ook ik ben hier niet bezig om de strafrechtelijke waarheid vast te stellen of zelfs daarover te gaan speculeren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.