Geachte Ben van Beurden: formuleer masterplan CO2-reductie

29 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Shell-baas Ben van Beurden. Foto: ANP

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Shell-baas Ben van Beurden. Benoem de olifant in de kamer na de rechtszaak: uw trage transitie. Neem het voortouw, reduceer meer CO2 dan moet.

Media-event van de week: de rechtszaak van een aantal activistische beleggers tegen uw werkgever – de Koninklijke Olie. De rechter gaf u woensdag 26 mei omstandig een pak huiswerk mee. Over achtenhalf jaar moet Shell zijn CO2-uitstoot met liefst 45 procent hebben teruggebracht ten opzichte van 2019.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

‘Shell heeft een grote CO2-uitstoot,’ verklaarde de persrechter voor de wereldwijd uitgerukte media. ‘Die zorgt voor ernstige klimaatverandering. Daarom rust op Shell ook een verantwoordelijkheid om die uitstoot terug te brengen.’ En: ‘Die klimaatverandering heeft gevolgen voor de mensenrechten, waaronder het recht op leven. De rechtbank vindt dat bedrijven, waaronder Shell, die mensenrechten moeten respecteren.’

1-0 voor de milieulobby

Het NOS Journaal bracht het zware oordeel van de rechter uitgebreid in beeld, en vooral ook de blijdschap onder de klagers. 1-0 voor de milieulobby, in de media. U reageerde als een politieke partij onder druk: door zelf uit beeld te blijven, maar een mastodont voor de camera’s te toveren. Jeroen van der Veer, de baas van 2004 tot 2009. Die mocht bij Nieuwsuur verongelijkt zijn.

Er gelden al afspraken tussen landen, zei hij. ‘Hier is nu een extra partij, een rechter, die zegt “wij kunnen maatregelen nemen buiten dit systeem om”. En dat is een probleem.’ Dat probleem bestaat er overigens vooral uit dat Shell omzet gaat verliezen. Populistisch: ‘Stel, Shell gaat naar KLM en zegt: “Wij moeten in negen jaar 45 procent omlaag, dus jullie krijgen minder vliegtuigbrandstof.” Denk je dan dat KLM minder gaat vliegen? Nee, die kopen bij iemand anders.’ Ten slotte gaf u hem een dreigement mee: als de uitspraak standhoudt, vertrekt Shell wellicht uit het land.

Trage transitie van fossiel naar hernieuwbaar

U hoopte de stand zo naar 1-1 te trekken. Het hameren op economisch onheil sorteerde enig succes, bleek uit de openingen in de ochtendkranten donderdag: de linkse Volkskrant kraaide victorie voor de planeet, de rechtse Telegraaf voorzag grote problemen voor onze economie.

Lees verder onder de tweet:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De olifant in de kamer liet u intussen onbenoemd. En dat is de veel te trage transitie van fossiel naar hernieuwbaar die Shell uit éigen beweging maakt. Ik kapittelde uw organisatie al eerder over het uitblijven van het soort van perspectief dat protesterende aandeelhouders (en hun geestverwanten bij andere grote olie- en gasmaatschappijen) gerust kan stellen. En dat somber stemmende vonnissen had kunnen voorkomen.

Nieuwe energie voor NederlandDit boek bevat de volledige tekst van de eerste, door Elsevier Weekblad georganiseerde Economie-lezing die Shell-CEO Ben van Beurden uitsprak op maandag 19 maart 2018 in een uitverkochte Rode Hoed in Amsterdam.Non Solus: nieuwe energie voor Nederland (en de wereld) telt 76 pagina’s en kost € 12,95. Bestel op shop.elsevierweekblad.nl of bel 085-8888151.

De schuld ligt elders

U profileert zichzelf tot op heden bepaald niet als change agent. Koud vier jaar geleden beweerde u nog stoer: ‘Ik pomp alles op wat ik kan oppompen om aan de vraag te kunnen voldoen. Wat uiteindelijk werkt tegen klimaatverandering is minder CO2 uitstoten en de consument stoot CO2 uit.’ Oogkleppen op, de schuld ligt elders.

Tussen 2016 en 2020 zou u 6 miljard dollar uitgeven aan hernieuwbare energie. De teller bleef steken op 2 miljard. In dezelfde periode investeerde u 120 miljard dollar in fossiele energie.

Lees ook het interview met Shell-baas Ben van Beurden: ‘We gaan een heel ander verhaal houden’

Pak het voortouw

Als die cijfers niet drastisch veranderen, voorzie ik een dramatische afgang voor uw bedrijf. Want nieuwe generaties volgen de rechter: een schonere wereld is belangrijker dan miljardenwinsten voor multinationals zoals de uwe. Doodzonde.

Gebruik deze laatste waarschuwing om de wereld te vertellen hoe u CO2 gaat reduceren. Méér zelfs dan moet. Pak het voortouw. Formuleer een masterplan dat zelfs de meest gehaaide klimaatfundamentalisten stil krijgt. Boetseer met alle aandeelhouders een werkelijk toekomstbestendig bedrijf. Dat ontzag kweekt, ook als u straks bent uitgepompt.

Bekijk ook in onze shop het boek met de volledige tekst van de eerste Economie-lezing georganiseerd door EW die Ben van Beurden maandagavond 19 maart 2018 heeft uitgesproken in een uitverkochte Rode Hoed in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.