Geachte Ferd Grapperhaus: kondig nú plan aan tegen vijanden van de staat

10 juli 2021Leestijd: 3 minuten
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Foto: ANP.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan demissionair minister Ferd Grapperhaus. Grote woorden prima, maar waar blijft het aanvalsplan?

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Opnieuw richtten de camera’s zich na de gruwelijke aanslag op Peter R. de Vries, op de Haagse bestuurders. Het rollenspel is bekend: premier Mark Rutte verwoordt de nationale afschuw en betoont het medeleven met de betrokkenen, en u mag als minister van Justitie en Veiligheid ferme taal uiten over een nieuwe aanslag op de rechtsstaat.

Dat deed u dan ook – maar die woorden waren een slap aftreksel van de tekst na de moord in 2019 op advocaat Derk Wiersum, zoals columnist Jan Dijkgraaf fijntjes constateerde.

Waar blijft aanvalsplan tegen de drugsmaffia?

Veel Nederlanders vragen zich intussen vertwijfeld af: waar blijft uw aankondiging van een coherent, meerjarig en solide gefinancierd aanvalsplan tegen de drugsmaffia?

Italië pakt georganiseerde misdaad keihard aan met zo’n plan. Met succes. Auteur en columnist Ilja Leonard Pfeiffer wijst fijntjes op het feit dat Italië uw ministerie al verschillende keren hulp heeft aangeboden. Uw reactie was toch vooral: hoeft niet, bij ons valt het mee.

Maar het valt niet mee. Uw eigen Openbaar Ministerie constateerde twee jaar geleden: ‘Criminele verbanden (…) vormen op meerdere fronten een serieuze bedreiging voor de samenleving en het vertrouwen in de rechtsstaat. De problematiek is fors, complex en heeft grote impact op steden en dorpen in, maar ook ver buiten de regio Midden-Nederland. De onder- en bovenwereld raken steeds meer verweven in het leven van alledag. Midden-Nederland speelt een grote regisserende rol in de (inter-)nationale cocaïnehandel.’ De drugsmaffia gaat daarbij over lijken. Het beeld is cynisch: De Vries was niet de laatste.

Misstanden politie en justitie moeten worden opgelost

Het land schreeuwt om een aanvalsplan – tegen religieuze gekken, tegen omhooggevallen Marokkanen en hun nuttige idioten die zich onaantastbaar wanen en gestut worden door miljardeninkomsten uit drugshandel. Het is te gek voor woorden dat we het nog moeten hebben over de wenselijkheid van preventief fouilleren, dat de rechtspraak moet bedelen om geld, dat de politie moet bedelen om geld en dat persoonsbeveiliging voor betrokken advocaten en kroongetuigen onderwerp van gesprek is.

U weet het, als jurist: zuiver juridisch is een demissionair kabinet volledig bevoegd, het kan wetsvoorstellen indienen en besluiten nemen.

Welnu: neem die besluiten, deze zomer nog. Ga aan de slag in de wetenschap dat dit maatschappelijke kankergezwel op termijn desastreuzer uitpakt dan corona (en zie eens wat voor tijd en geld dááraan inmiddels zijn besteed). Wapen ons tegen dit tuig. Presenteer ondanks formaties en vakanties en gezeur over geld eindelijk een aanvalsplan dat geschoeid is op Italiaanse leest, een plan dat deze vijanden van de staat berooft van hun geld, hun aanzien, hun netwerk en hun criminele fantasiewereld.