Victor Pak

Wegbezuinigen van politie zal Democraten berouwen

26 juni 2021

Het is al ruim een jaar de campagneleus van uiterst links: bezuinig op de politie. Die leus is politiek vergif voor de Democratische Partij. Met torenhoge criminaliteitscijfers in grote steden komt Joe Biden in verzet, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Volgend jaar kiezen Amerikanen weer een nieuwe volksvertegenwoordiging in het Congres: het gehele Huis van Afgevaardigden en eenderde van de Senaat staan op het spel. De marges  voor de Democraten zijn flinterdun, maar wel in hun voordeel.

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten een meerderheid van slechts een handvol zetels. Bij tussentijdse verkiezingen verliest een president die op de goedkeuring van meer dan de helft van de Amerikanen kan rekenen gemiddeld 14 zetels in het Huis. Een president die het volgens meer dan de helft slecht doet, verliest gemiddeld zelfs 37 zetels.

Geen Defund the Police, maar law & order

Met die kennis in het achterhoofd zou een gematigde koers voor de Democratische Partij verstandig zijn. In de hoop dat cruciale kiezersgroepen zoals de blanke, hoogopgeleide middenklasse in Amerikaanse voorsteden opnieuw op de Democraten stemmen. Traditioneel stemde deze groep altijd Republikeins. Richard Nixon bond die groep aan zijn partij in 1968 met zijn law & order-campagne voor rust en recht in de straten van onrustige steden.

In 2020 waren Amerikaanse steden opnieuw het symbool van onrust. Massale demonstraties ontstonden nadat een onschuldige zwarte Amerikaan werd gedood door een politieagent. De Black Lives Matter-beweging riep op tot Defund the Police (bezuinig op de politie). Linkse Democraten namen de leus over en voerden er campagne mee. Zo zei Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez dat geld bestemd voor politiekorpsen naar onderwijs moest gaan.

Defund the police is contraproductief

Een begrijpelijke reactie na de dood van George Floyd, maar Defund the Police is politiek een contraproductieve slogan. Hervormingen van de politie zijn nodig, maar studies wijzen op armoe als belangrijkere factor dan huidskleur bij (dodelijk) politiegeweld.

Een jaar na de dood van George Floyd blijkt de politie bovendien keihard nodig. Criminaliteitscijfers zijn omhooggeschoten: het aantal moorden in 2020 is met 25 procent gestegen ten opzichte van 2019 en staat op een hoogtepunt sinds de jaren negentig. De zware criminaliteit groeide vorig jaar in 95 procent van de steden, zo blijkt uit cijfers van politiekorpsen.

Politieagenten haken af

Terwijl de criminaliteit toeneemt, hebben politieagenten geen zin meer in hun werk. Ze worden gehekeld door vrienden, bespuugd door onbekenden, zo tekende The New York Times op. Uit een steekproef van tweehonderd Amerikaanse politiedepartementen blijkt dat van april 2020 tot april 2021 het aantal mensen dat vertrok door pensioen en ontslag met respectievelijk 45 procent en 18 procent was gestegen in vergelijking met de twaalf maanden daarvoor.

De Democratische president Joe Biden ontvouwde afgelopen week een plan om de criminaliteitsgolf in te dammen. Hij wil illegale wapenhandel aanpakken en maakt extra geld vrij voor steden die hun politiekorpsen willen versterken.

Het zaaien van dood en verderf op onze straten moet stoppen, zei Biden die ook opriep de politie te steunen: ‘We moeten agenten niet onze rug toekeren.’ Een heel ander verhaal dan de bezuinigingen op politiekorpsen die Alexandria Ocasio-Cortez propageert.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.