Na George Floyd: hoe gaat het met het wegbezuinigen van de politie?

21 april 2021Leestijd: 4 minuten
In Brooklyn Center, Minnesota braken rellen uit nadat een agent een zwarte man had doodgeschoten. Foto: AFP

Terwijl de agent die George Floyd doodde in Minneapolis wordt veroordeeld voor zijn daden, wordt langzaam duidelijk wat de gevolgen zijn van eisen om de politie te hervormen en te ‘defunden’. Vier vragen en antwoorden over veranderingen bij de Amerikaanse politie.

1. Wat is er aan de hand?

Derek Chauvin, de agent die vorig jaar bijna tien minuten zijn knie in de nek legde van George Floyd, werd dinsdag schuldig bevonden aan moord. Door de rechtszaak is er weer veel aandacht voor de rol van de politie. Vooral linkse Amerikanen noemen het een ‘systematisch racistisch instituut’. Ze wijzen naar recente incidenten waarbij agenten over de schreef lijken te gaan: van een agent die per ongeluk een wegvluchtende zwarte man neerschoot in Brooklyn Center in de staat Minnesota tot de dood van een 13-jarige Mexicaans-Amerikaanse jongen in Chicago door een agent.

Die tragische berichten leidden, net als na de dood van Floyd, tot demonstraties en rellen. Ook zijn er hernieuwde oproepen om de politie maar helemaal op te heffen. Het prominente linkse Congreslid Rashida Tlaib schreef dat de politie ‘niet meer hervormd kan worden’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Hoe gewelddadig is de Amerikaanse politie?

Overdadig geweld door agenten is een serieus probleem, zoals videobeelden aantonen. Toch is het een lastige discussie.

Lees meer over onrust in de Verenigde Staten: Anarchie in de straten van een stadje in Wisconsin

Elke dag schieten agenten in de Verenigde Staten gemiddeld drie mensen neer, een aantal dat al jaren stabiel is. Het komt neer op zo’n 1.000 doden per jaar (op een totaal van 39.000 wapendoden in 2019). Critici van de politie noemen dat ontoelaatbaar, ook omdat relatief veel van de slachtoffers Afro-Amerikaans zijn. Daardoor is het beeld ontstaan dat agenten in het wilde weg op minderheden schieten.

Dat is overtrokken. Politievakbonden stellen dat politiewerk gevaarlijk is en wapens vaak nodig zijn. Ook wijzen ze erop dat zware criminaliteit vaak voorkomt in wijken waar veel Afro-Amerikanen wonen, waardoor het logisch is dat agenten vaker met hen in contact komen. Daarbij vallen dus ook doden. Toch zijn gevallen zoals die van George Floyd, waarbij een agent een ongewapende zwarte man doodt, relatief zeldzaam.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Hoeveel is er veranderd bij de politie, bijna een jaar na de dood op George Floyd?

De politiek in Washington kan het niet eens worden over een politiewet, maar op regionaal en lokaal niveau zijn wel stappen gezet om politiewerk anders in te vullen. In een handvol staten zijn wurggrepen verboden, is het makkelijker geworden om een agent aan te klagen en zijn bodycams verplicht. Verschillende steden – van Austin tot Los Angeles en van Chicago tot Seattle – hebben bezuinigd op de politie, ogenschijnlijk een reactie op de ‘Defund the Police’-slogan van Black Lives Matter. Die acties zorgen niet meteen voor een fundamenteel andere politie, maar ze laten wel zien hoezeer het debat over de politie is veranderd. Agenten en politievakbonden zijn in de verdediging gedrukt.

4. Hoe gaat het met experimenten om de politie weg te bezuinigen?

Het is in veel gevallen nog te vroeg om te concluderen wat de bezuinigingen teweegbrengen, maar de situatie in Minneapolis is weinig hoopgevend. In de stad waar Floyd overleed, haalde de politie bewust agenten van de straat, om de gemoederen niet nog hoger te laten oplopen. Afgelopen juni beloofde het gemeentebestuur om het politiekorps geheel op te heffen. In plaats daarvan moet een ‘departement van veiligheid’ komen met ‘vredesofficieren’ in plaats van agenten.

Lees dit verslag vanuit Minneapolis: stad in rouw wordt overspoeld door geweld.

Sindsdien ziet de stad een golf van criminaliteit waaraan maar geen eind lijkt te komen. Het aantal gewapende overvallen op auto’s lag in november 2020 ruim 500 procent hoger dan een jaar ervoor. Het aantal schietpartijen, 553, is het hoogste in vijftien jaar tijd – het merendeel begaan door Afro-Amerikanen. In bepaalde delen van de stad, bijvoorbeeld de plek waar Floyd werd gedood, was de politie tijdelijk niet welkom en liepen gewapende ‘burgerwachten’ rond.

Over het plan om de politie op te heffen, bestaan inmiddels grote twijfels. Minneapolis is niet de enige met dit soort problemen: het moordcijfer ging door het hele land met tientallen procenten omhoog. Een stad als Oakland in Californië draaide eerder aangekondigde bezuinigingen op de politie alweer terug door een toename van het aantal schietpartijen.

Dat soort voorbeelden doet de populariteit van de bekende Black Lives Matter-slogan weinig goeds: in een recente peiling van USA Today zegt 18 procent voorstander te zijn van het wegbezuinigen van de politie, terwijl 57 procent zegt dat hun lokale politiekorps genoeg geld moet krijgen. Onder Afro-Amerikanen wil 81 procent dat de politie evenveel of meer tijd doorbrengt in hun wijk.