Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Bestuurscultuur CDA is door en door verrot, met en zonder Omtzigt

18 juni 2021

Al sinds 2004 waarschuwt Afshin Ellian voor de ideologische leegte en verrotte bestuurscultuur in het CDA. Het turbulente vertrek uit de partij van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is daarvan het zoveelste bewijs. Maar ook Omtzigt, al twee decennia actief in het CDA, had geen oplossing.

Het CDA verkeert in een existentiële crisis. Die crisis begon in de jaren negentig. In 1994 kwam een ‘paars’ kabinet aan de macht: kabinet-Kok I (PvdA, VVD, D66). Toen het CDA voor het eerst sinds haar oprichting in de oppositie terechtkwam, bleek de partij niet in staat te zijn zichzelf opnieuw uit te vinden. De kans om de partij inhoudelijk en organisatorisch te vernieuwen, bleef liggen. Nu plukt de christendemocratie voor de zoveelste keer de wrange vruchten van een onnodige winterslaap.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Eric Vrijsen, redacteur van weekblad EW, analyseert met chirurgische precisie de problemen van het CDA en Pieter Omtzigt. In een van zijn artikelen citeert hij een CDA’er die zegt: ‘Onze grootste concurrent is het kerkhof.’ Deze eenvoudige zin vat het hele probleem samen.

Wat is dit kerkhof? Het verwijst naar mijn mening naar drie zaken: ten eerste gaan veel loyale CDA’ers dood en komt er geen vers bloed. Ten tweede zit de partij vast in een organisatiecultuur die niet past bij deze tijd. En ten derde ontbreekt het in het CDA aan een vasthoudende en heldere benadering van hedendaagse vraagstukken.

Sommige CDA-afdelingen zijn in de greep van baantjesjagers

Lees het artikel van Eric Vrijsen: CDA: ‘Onze grootste concurrent is het kerkhof’Omtzigt

Sommige CDA-afdelingen zijn voornamelijk in de greep van baantjesjagers. Zo stapten een lokale lijsttrekker en wethouder op na verkiezingsverlies. De lokale CDA’er ging niet weg omdat zij had verloren bij de verkiezingen. De reden van haar vertrek was dat ze geen wethouderspost zou krijgen, dus hoppa, naar een andere baan! Zij keert terug als het CDA weer aan het college mag deelnemen. Deze lokale afdeling jaagt tegelijkertijd charismatische en enthousiaste jonge CDA’ers weg.

De hele bestuurscultuur van de bestuurderspartij is door en door verrot. Dat zien we ook in de scheldpartijen jegens Pieter Omtzigt. En welke partij zet een presentatrice van een spelprogramma op de kandidatenlijst? Het CDA.

Het CDA is toe aan een bestuurlijke revolutie. Een revolutie die niet door de oude, maar door nieuwe leden met idealen moet worden ontketend.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.