Premium Lock CDA: ‘Onze grootste concurrent is het kerkhof’

16 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Pieter Omtzigt. Foto: Dirk Hol

Pieter Omtzigt vertrekt. Het zwaar beschadigde CDA hapt naar adem en dat is niet de eerste keer. De oude volkspartij is in het verleden taai gebleken. Er komt een extra partijcongres, maar de aanhang is nog niet massaal aan het muiten. Eric Vrijsen vat de ontwikkelingen samen.

Het tomeloos hard werkende en populaire Kamerlid Pieter Omtzigt speelde een sleutelrol bij de val van het kabinet-Rutte III. Een burn-out schakelde hem uit, maar door massa’s voorkeurstemmen bleef hij de onzichtbare nummer 2 van het CDA en een hindermacht in de formatie van een kabinet-Rutte IV.

Meer over dit onderwerp: Omtzigt verlaat CDA. Hoe nu verder?

CDA-voorman Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij probeerden wekenlang Omtzigt gunstig te stemmen. Zij hielden hem voortdurend op de hoogte, gingen op ziekenbezoek, spiegelden hem banen voor. Wilde hij als staatssecretaris de Toeslagen­affaire tot een goed einde brengen? Een ministerspost? Fractieleider, misschien? Kortom, niks ‘functie elders’.

Omtzigt bleef boos omdat hem het CDA-lijsttrekkerschap door de neus was geboord. Met een daverende klap vertrekt hij nu uit het CDA. In een 76 pagina’s stuk hekelt hij de partijleiding: inhoudsloos, corrupt, niet in staat om de scheldpartijen tegen hem te stoppen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw