Jeroen van Wensen Premium Corner

Goedkoop ongezond eten rechtvaardigt geen suikerbelasting

29 mei 2021

De prijzen van gezond voedsel stegen de afgelopen tien jaar sneller dan die van ongezond voedsel. Dat versterkt de lokroep van de suiker- en vetbelasting. Toch zal de politiek de verleiding van nieuwe heffingen moeten weerstaan, schrijft Jeroen van Wensen.

Tussen 2010 en 2020 lag de prijsstijging van voedsel met 18 procent in lijn met de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten (17 procent), schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag 28 mei.

Maar de prijsstijgingen van voedingsmiddelen verschillen fors. Gezond voedsel steeg met 21 procent in prijs, ongezond voedsel met 15 procent. De achterliggende oorzaken zijn divers. Zo heeft bijvoorbeeld de fipronil-crisis in 2017 geleid tot veel duurdere eieren: in 2020 kostten die anderhalf keer zo veel als in 2010.

Helft van de bevolking is te dik

In 2017 was bijna de helft (48,7 procent) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder te dik, waarvan 13,9 procent veel te dik, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Overgewicht leidt tot (vermijdbare) ziekten, en tot (vermijdbare) torenhoge ziektekosten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.