Zoveel schade veroorzaakte paniek om ‘gifeieren’

20 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Miljoenen kippen werden gedood in het fipronil-schandaal. Foto: ANP

De paniek afgelopen zomer over de besmetting van pluimvee met fipronil heeft tientallen miljoenen schade veroorzaakt voor de eiersector. De volksgezondheid kwam geen moment in gevaar.

Het ‘gifeieren’-verhaal beheerste het nieuws afgelopen zomer: miljoenen eieren werden in augustus pardoes uit de schappen gehaald, nadat er sporen van fipronil werden aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sloeg alarm en zei dat het beter was om even geen eieren eten. Bij honderden pluimveebedrijven werd ingegrepen: er werd een blokkade ingesteld en er werden meer dan 2.5 miljoen kippen gedood.

Weliswaar werden de normen voor de hoeveelheid fipronil – een luizenbestrijdingsmiddel – in sommige eieren overschreden, de volksgezondheid kwam geen moment in gevaar. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid is de stof slechts ‘matig giftig’. De RIVM was vooral bang dat mensen die wel ziek worden, direct zouden denken dat het door de eieren komt.

Enorme schade voor sector

De acties van de NVWA hebben echter wel grote schade veroorzaakt voor de eiersector. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt vrijdag dat de kwestie de eiersector 65 tot 75 miljoen euro heeft gekost. Een zwaar getroffen pluimveebedrijf leed gemiddeld 361.000 euro schade.

De supermarktbranche zegt ook nog eens zo’n 7 à 8 miljoen euro schade te hebben geleden, aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD).

In augustus kwamen onderzoekers van Wageningen Economic Research nog met een eerste schatting van 33 miljoen euro schade voor de getroffen pluimveebedrijven. De nieuwe schatting omvat de schade voor de gehele eiersector. Behalve aan pluimveebedrijven moet dan ook worden gedacht aan opfokbedrijven, verpakkingsbedrijven en fabrieken.

Hoofdverdachten in de zaak zijn de twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend, dat de verboden stof gebruikte als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Ook in België waren bedrijven besmet. Het onderzoek naar het gebruik van fipronil door Chickfriend loopt nog.