Bram Hahn Premium Corner

Zwalkend kabinet verspeelt steun van burgers voor corona-aanpak

13 april 2021

In de onzekerheid die gepaard gaat met een ongekende pandemie, valt te begrijpen dat in de eerste maanden niet alles goed gaat. Maar nu het virus Nederland al veertien maanden in zijn greep heeft, mag je verwachten dat de fouten uit de begindagen niet meer worden herhaald, schrijft Bram Hahn. Helaas gebeurt dat wel.

En de belangrijkste missers zijn daarbij het steeds terugkomen op beslissingen, het afschuiven van verantwoordelijkheid en de gebrekkige communicatie door de overheid.

Geen versoepelingen verwacht bij persconferentieDemissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) geven dinsdag 19.00 uur weer een persconferentie waarin naar verwachting vrijwel geen versoepelingen worden aangekondigd. Alleen het hoger onderwijs mag waarschijnlijk op 26 april de deuren openen.
Voorafgaand aan de persconferentie wordt bekend of het kabinet de vaccinatiestrategie gaat aanpassen. Mogelijk besluit De Jonge om prikken met AstraZeneca onder de 60 jaar toch toe te staan voor wie dat vaccin zelf wil.

Het beleid om te sturen op zorg­capaciteit kreeg vanaf het begin kritiek, met als belangrijkste bezwaar dat je met zo’n aanpak steeds achter de feiten aanloopt. Op sleutelmomenten in de ­crisis deed Nederland het vaak net even anders (‘intelligenter’ zou Rutte zeggen) dan andere landen. Het wachtte lang met ingrijpen in het voorjaar van 2020, het hield de grenzen open, faalde bij de bescherming van bewoners en personeel in verpleeghuizen, bleef het nut van mondkapjes bagatelliseren en verzuimde afgelopen najaar opnieuw tijdig en voortvarend te handelen en een tweede piek in de zorg te voorkomen.

Pro-actievere aanpak is verzand in uitzichtloze lockdown

Na die ervaring leek het kabinet te kiezen voor een pro-actievere aanpak (Ruttes ‘hamer’), maar die is verzand in een uitzichtloze lockdown. Elders bleek dat een korte, strenge lockdown nuttig kan zijn om het virus de pas af te snijden, maar dat je die niet maanden kunt en hoeft vol te houden. Het kabinet koos daarentegen voor een steeds strenger pakket, waardoor zelfs het draagvlak voor de effectiefste maatregelen afkalft. Het is lastig begrip op te brengen voor de avondklok als tegelijkertijd de oproep om thuis te werken niet wordt gehandhaafd.

Versoepelen maatregelen corona kan, gokken niet, schreef Bram Hahn vorige week

Daardoor is het belang van vaccineren als uitweg uit de crisis alleen maar gegroeid. Nederland begon zo ongeveer als laatste van de Europese Unie met vaccineren, met als argument dat we dankzij een goede voorbereiding net als de schildpad uit de fabel de haas voor de eindstreep zouden inhalen. Maar alleen een wonder kan ervoor zorgen dat dat nog gebeurt. Inmiddels is demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) zo de weg kwijt dat hij een journalist hautain denkt te kunnen corrigeren als deze hem terecht herinnert aan zijn uitspraak dat op 1 juli alle volwassenen die dat willen een eerste prik moeten kunnen hebben ontvangen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.