Premium Lock Versoepelen maatregelen corona kan, gokken niet

08 april 2021Leestijd: 3 minuten
pgestapelde terrasstoelen in Den Haag. Foto: ANP.

Versoepelen kan, maar laat het even bij buitenactiviteiten en doe het alleen als het vaccineren echt sneller gaat, schrijft Bram Hahn. Helaas is Nederland nog lang niet zover als Israël.

Het voordeel van een trage vaccinatiecampagne is dat je bij de wel voortvarend opererende landen kunt afkijken wat het effect is van de vaccins. Zo leren de ervaringen in Israël ons dat versoepelen van allerlei beperkende maatregelen mogelijk bleek toen bijna 90 procent van de 60-plussers en 40 procent van de volwassen bevolking was gevaccineerd. Dat was los van degenen die immuun zijn doordat ze besmet zijn geweest met het virus.

Het kabinet gaat er naar verluidt vanuit dat rond 21 april circa
6 miljoen Nederlanders enige vorm van immuniteit hebben, doordat ze een infectie hebben doorgemaakt of doordat ze één of twee doses van een vaccin hebben ontvangen. Dat kruipt ook in de richting van 40 procent van de volwassen bevolking. Dus zou je met vertrouwen kunnen versoepelen, zoals het kabinet vanaf 21 april lijkt te willen gaan doen, volgens RTL Nieuws.

Gevreesde derde golf pakte minder dramatisch uit

Dat vertrouwen wordt ondersteund door enkele hoopgevende signalen. Ten eerste het feit dat de gevreesde derde golf als gevolg van de Britse variant minder hoog uitpakt dan het RIVM vreesde.

Ten tweede lijken de modelleurs er ook steeds meer op te rekenen dat het weer een forse vuist maakt tegen het virus. Tel daarbij op dat Iers onderzoek opnieuw bevestigt dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen voorkomen.

Maar er blijven ook nog steeds risico’s.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw