Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

EU miste gouden kans om zich populair te maken

05 maart 2021

In de coronacrisis had de Europese Unie een gouden kans om zich populair te maken, schrijft Afshin Ellian. Maar met het gepruts bij de inkoop van vaccins heeft de Europese Commissie onder leiding van voorzitter Ursula von der Leyen juist de weerzin tegen de EU vergroot.

Een crisis biedt een unieke kans om jezelf als leider of bestuurder te bewijzen. De  carrière van de Britse politicus Winston Churchill was tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een opeenstapeling van politieke mislukkingen.

Maar voor de oorlog uitbrak, was hij wel de enige parlementariër en columnist die zich op de juiste wijze had opgesteld tegenover het nationaal-socialistische regime van Adolf Hitler.

Churchill analyseerde het Duitse totalitaire regime en waarschuwde ervoor. Niemand luisterde naar hem. Hij was immers een mislukte minister en politicus. De rest van het verhaal is bekend: zonder Churchills leiderschap als ‘oorlogspremier’ was de overwinning op het nationaal-socialisme in mei 1945 ondenkbaar.

Crisis biedt kans op wederopstanding, ook voor staten en instituties

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Een crisis geeft politici een reële kans op een wederopstanding. En wat voor politici geldt, geldt ook voor staten, landen en instituties.

De coronacrisis bood een historische kans voor politici aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. In de Verenigde Staten leidde de pandemie tot de val van president Donald Trump en in Nederland maakte ze de wederopstanding van premier Mark Rutte (VVD) mogelijk.

Hetzelfde kon gebeuren met de Europese Unie (EU). De Unie is niet al te populair. Toch vindt een meerderheid in Europa de Unie een nuttig samenwerkingsverband. Maar in het begin van de coronacrisis herleefde de macht van de nationale staten. Brussel was totaal irrelevant.

Maar later kregen ze in Brussel een gouden kans om zich relevant en populair te maken.

De exit-strategie: massale vaccinatie!

De exit-strategie uit de coronapandemie was niet moeilijk te raden. Ook aan het begin van de crisis wist iedereen hoe die strategie heet: massale vaccinatie!

Het voorbereiden van die massale vaccinatie in alle EU-lidstaten was een gouden kans voor de Europese Commissie. In mijn naïviteit dacht ik dat ze die kans in Brussel niet gingen missen. Wat een gewone sterveling als ik al in de lente van 2020 kon bedenken en voorspellen, zou zonder meer in detail zijn doordacht door Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, en Frans Timmermans, de super-vicevoorzitter van de Commissie.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Inkooppuinhoop vaccins door EU leidt tot extra dodenVon der Leyen

Een paar weken geleden las ik in de media dat Von der Leyen zich ‘louter laat informeren door een klein clubje vertrouwelingen. Experts noch hoge ministers namen deel aan de beraadslaging’. En dat was geen slimme zet.

Voor zover we kunnen reconstrueren, heeft de Europese Commissie pas op 11 november 2020 200 miljoen doses van het Pfizer-vaccin besteld. De Verenigde Staten hadden deze vaccins al op 22 juli besteld. Toen was er nog geen goedgekeurd vaccin op de markt.

Luister ook de podcast met EU-correspondent Jelte Wiersma terug:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.