Premium Lock Inkooppuinhoop vaccins door EU leidt tot extra doden

27 januari 2021Leestijd: 4 minuten
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula v on der Leyen. Foto: EPA.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen slaagde er in haar vorige baan als minister al in de Duitse strijdkrachten in de soep te laten lopen. Desondanks gaven nationale regeringen zoals de Duitse en Nederlandse haar de inkoop van coronavaccins in handen. Dat draait, zoals zo vaak als iets op EU-niveau wordt gedaan, uit op een catastrofe, schrijft Jelte Wiersma.

Dankzij de Duitse Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) wordt de Europese Commissie geleid door zo’n beetje de meest onkundige politicus die in de EU te vinden was. Het proefschrift van Ursula von der Leyen (CDU) bleek voor een groot deel plagiaat, als minister van Defensie bevoordeelde ze bevriende consultants met contracten voor de inkoop van defensiematerieel ter waarde van honderden miljoenen euro’s en ze slaagde erin de Duitse strijdkrachten tot abominabele staat te degraderen.

Merkel kwam meermaals te laat op toppen doordat de door Defensie onderhouden regeringsvliegtuigen kapot waren. Ook bleek de Duitse Marine bij tijden geen enkel zeewaardig schip te hebben.

Het is natuurlijk naïef om te verwachten dat zo’n cv iemand diskwalificeert voor een topbaan in de EU. In de EU is het hebben van een dubieuze geschiedenis vaak een pre. Denk aan Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank. Zij is in 2016 veroordeeld zonder strafoplegging voor het illegaal betalen als Frans minister van 400 miljoen euro belastinggeld aan Bernard Tapie, een zakenman met wie toenmalig president Nicolas Sarkozy was bevriend.

EU-toppers falen, toch meer macht

Je zou verwachten dat nationale regeringsleiders gezien de cv’s van EU-toppers geen enkele macht willen overdragen. Maar het tegenovergestelde blijkt waar. Niet alleen hebben de regeringsleiders deze EU-toppers aangesteld, ze geven hen gretig meer macht.

Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland smeedden in juni een clubje en bestelden 300 miljoen vaccins bij het Brits/Zweedse AstraZeneca, ook wel bekend als het Oxford-vaccin naar de universiteit waar het ontwikkeld is. Dit tot woede van de Europese Commissie en andere landen, die zagen hoe de drie grootste EU-landen plus het rijke Nederland met de eerste vaccins aan de haalden wilden gaan. Geschrokken maakten de vier snel een einde aan hun clubje en gaven de autoriteit om vaccins in te kopen over aan de Europese Commissie.

Luister ook de podcast met Jelte Wiersma over dit onderwerp:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Daarop verklaarde Von der Leyen: ’De Europese Unie zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat alle volkeren eender waar ter wereld toegang hebben tot een vaccin’. Voorlopig hebben vooral volkeren buiten de EU toegang tot vaccins.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.