Premium Lock Gevaarlijk dat minder bedrijven voor Nederland kiezen

18 februari 2021Leestijd: 3 minuten
In de Rotterdamse haven wordt veel geld verdiend, maar ‘verouderde industrie’ zet dat op het spel. Foto: Ruud Taal/ANP

Nederland heeft in het afgelopen jaar minder buitenlandse bedrijven aangetrokken. Deels ligt dat aan corona, maar er is alle reden om alert te zijn. De schijnbare gelatenheid van de nieuwe minister van Economische Zaken, Bas van ’t Wout (VVD) is een veeg teken, schrijft Joris Heijn.

Afgelopen jaar hebben 305 buitenlandse bedrijven ervoor gekozen om zich in Nederland te vestigen. Zij investeren de komende jaren 1,9 miljard euro in onder meer (hoofd)kantoren, fabrieken en onderzoek. Zeker in een periode waarin bedrijven door de coronacrisis in grote onzekerheid verkeren, lijken deze cijfers van overheidsorgaan Invest in Holland rooskleurig. Maar dat zijn ze niet.

Minder bedrijven naar Nederland

Dergelijke investeringen vergen namelijk vaak een lange voorbereiding. Een Amerikaans technologiebedrijf dat over de grens actief wil worden en een Europees hoofdkantoor wil opzetten, neemt dat besluit niet zomaar. Wie bedenkt dat er een jaar eerder nog 397 bedrijven naar Nederland kwamen, met voor 4,3 miljard euro aan investeringsplannen, ziet een duidelijke trend naar beneden.

Zo gek is dat ook niet. De stikstofcrisis beperkt bedrijven die een fabriek of distributiecentrum willen bouwen. En de overheid stapelt belastingverhoging op belastingverhoging en hanteert strengere belastingregels. Zodanig dat Nederland uit de pas begint te lopen met andere aantrekkelijke landen. Welke belastingregel is de volgende die op de helling gaat, zullen veel adviseurs zich afvragen die bedrijven moeten bijstaan. En komen bedrijven wel hierheen wanneer net als bij Unilever een ‘exit-heffing’ dreigt als zij ooit besluiten uit Nederland te vertrekken?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw